Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

24 Iunie 2019
Vizualizari: 247
Comentează add

Propunerea de viitor lider al Comisiei Europene, pe care șefii de state și guverne o vor trimite Parlamentului, trebuie convenită până pe 2 iulie.

Negocieri pentru desemnarea viitorilor lideri ai instituțiilor europene

amalia-bojescu

 Foto: Arhivă.

Săptămâna aceasta va fi marcată de negocieri importante pentru desemnarea viitorilor lideri ai principalelor instituții europene: Comisia, Parlamentul și Înaltul reprezentant pentru politică externă. În condițiile în care formula politică cu care s-a intrat în alegerile europene nu a obținut necesara majoritate calificată la ultimul summit, şefii de state şi guverne revin acum la un complicat echilibru de factori pentru stabilirea unei noi liste.

E vorba de cel puțin criterii de paritate politică, geopolitică și de gen, așa că multe resurse de negociere vor fi consumate zilele următoare. Propunerea de viitor lider al Comisiei Europene, pe care șefii de state și guverne o vor trimite Parlamentului trebuie convenită până pe 2 iulie.

Liderii europeni se află sub presiune, pentru a preveni un blocaj instituțional, după ce alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai au dus la o competiție pentru viitoarele funcții de top din Uniunea Europeană, în special pentru cea de președinte al Comisiei Europene.
 
Cei trei candidați, propuși de principalele familii politice, Manfred Weber de la populari, Frans Timmermans de la socialiști și Margrethe Vestager de la liberalii, nu au reușit să obțină o majoritate calificată, respectiv 21 de voturi din partea liderilor europeni.
 
Practic, a fost înlăturată perspectiva ca viitorul președinte al Comisiei Europene să fie ales în urma procedurii spitzenkandidat. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, fusese mandatat să negocieze atât cu liderii europeni, cât și cu cei ai grupurilor europarlamentare, un pachet de patru nume pentru cele mai importante funcții ale Uniunii Europene.
 
"Consiliul European a avut o discuţie completă cu privire la nominalizări, ţinând seama de consultările şi declaraţiile făcute în cadrul Parlamentului  European. Nu a existat nicio majoritate pe niciun candidat. Consiliul European a convenit că trebuie să existe un pachet, care să reflecte diversitatea Uniunii Europene. Ne vom întâlni din nou pe 30 iunie. Între timp, voi continua consultările inclusiv cu Parlamentul European", a declarat Donald Tusk.
 
În acest context, Donald Tusk va avea consultări cu liderii principalelor grupuri politice - popularii europeni, socialiștii și democrații, liberalii și verzii, pentru a ajunge la un acord. Acesta va trebui să respecte criterii de paritate și de echilibru geopolitic.
 
Donald Tusk a promis că va obține numirea a două femei. Un acord privind numele viitorului președinte al Comisiei Europene trebuie găsit înainte de 2 iulie, ziua sesiune inaugurale a noului Parlament European. Noul președinte al Comisiei Europene, pe lângă majoritatea calificată din Consiliul European, trebuie să aibă susținerea a cel puțin 376 de eurodeputați.

Etichete PECEUEnegocierifuncţiiManfred WeberFrans TimmermansMargrethe VestagerspitzenkandidatDonald Tusk,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live