Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

30 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1305
Comentează add

La reuniunile din trecut, marile puteri au fost incapabile să ajungă la un acord global, în principal pentru că nu s-au putut înţelege cum să-şi împartă responsabilitatea.

Negocieri-maraton pentru limitarea creşterii temperaturii globale

alex-olaru

Poluarea e considerată una dintre sursele încălzirii globale. Foto: Arhivă/Reuters.

De astăzi, peste 150 de şefi de stat şi de guvern reuniţi la Paris poartă negocieri pentru  limitarea creşterii temperaturii globale.

Conferinţa, deschisă de preşedintele francez, François Hollande, va dura două săptămâni şi e considerată cea mai importantă de până acum, pe fundalul avertismentelor date de oamenii de ştiinţă. "Este summitul ultimei şanse" - o spun atât liderii politici, cât şi oamenii de ştiinţă sau organizaţiile neguvernamentale.

La reuniunile din trecut, marile puteri au fost incapabile să ajungă la un acord global, în principal pentru că nu s-au putut înţelege cum să-şi împartă responsabilitatea. Au ieşit în evidenţă diferenţele de opinie între ţări ca Statele Unite şi China, dar şi în general între statele mici, vulnerabile şi cei mari. Este, din nou, vremea promisinilor, făcute chiar de gază, François Hollande către generaţiile viitoare:

François Hollande: Miliarde de oameni au privirile aţintite spre noi şi nu putem să-i dezamăgim. Terorismul şi încălzirea globală sunt provocările majore cărora trebuie să le răspundem, trebuie să le lăsăm copiilor noştri mai mult decât o planetă eliberată de teroare. Le datorăm o planetă sigură, ferită de dezastre naturale.

Potrivit Reuters, preşedinţii american şi chinez, reprezentanţii principalilor poluatori mondiali i-au promis că la acest summit vor colabora, pentru a se ajunge la un acord. Summitul trebuie să devină punctul de cotitură decisiv - a avertizat şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon: Vă atrag atenţia că trebuie să accelerăm ritmul, să meregem mai departe şi mai în profunzime ca oricând, dacă vrem limitarea încălzirii planetei sub pragul de 2 grade Celsius. Ştiinţa a demonstrat clar, la o încălzire de 2 grade siguranţa alimentară, resursele de apă potabilă, stabilitatea economică şi securitatea globală ar avea de suferit.

Un raport ONU, publicat în vara acestui an, a arătat că pragul de două grade Celsius este mai degrabă o linie de apărare şi că omenirea ar fi mult mai în siguranţă la o limită de 1,5 grade Celsius.


Etichete incalzire globalasummit parispoluareFrançois HollandeBan Ki-moon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live