Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

3 Decembrie 2019
Vizualizari: 454
Comentează add

Sindicatele solicită o creştere puţin mai mare a salariului minim brut pe economie faţă de nivelul propus de Guvern, de 2.230 de lei.

Negocieri guvern-sindicate privind salariul minim brut pe economie

andrei-serban

Foto arhivă

Sindicatele solicită o creştere puţin mai mare a salariului minim brut pe economie faţă de nivelul propus de Guvern, de 2.230 de lei. 

Au cerut astăzi, la o nouă întâlnire cu reprezentanţii executivului între 30 şi 54 de lei brut, în plus. Divergenţe mai mari sunt însă în ceea ce priveşte formula de calcul a creşterii salariului minim. 

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor s-au întâlnit astăzi, din nou, în cadrul Consiliului Naţional Tripartid pentru Dialog Social, pentru a discuta valoarea salariului minim pe economie, de anul viitor. Guvernul propune o creştere de 7,2 %, adică o valoare de 2.230 de lei. În timp ce Cartel Alfa doreşte 2.260, cu 11 procente mai mult, iar BNS, 2.284 de lei. A fost discutată şi metoda de calcul pe viitor a salariului minim: Guvernul a propus trei variante, două au fost respinse, iar a treia a fost modificată de sindicate.

Modificările cerute sunt explicate de liderul BNS, Dumitru Costin: Propunerea noastră presupune corectarea salariului minim brut actual cu rata inflaţiei medie anuale nivel estimat pe 2020, cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată, nivel estimat 2020, raportat la 2019, şi corectat cu jumătate din rata de creştere a salariului real 2020 pe 2019, care duce la o altă valoare, şi anume, 2.284. Deci, o diferenţă în brut de aproape 54 de lei. Guvernul n-a respins această variantă, Guvernul astăzi a aşteptat de la partenerii sociali punctele de vedere, viziunea partenerilor sociali.

Dumitru Costin a mai spus că, potrivit calculelor făcute de sindicate, varianta propusă de Guvern va majora net salariul pentru un angajat simplu cu 80 de lei, pentru un primar cu 687 de lei, pentru un parlamentar cu 789, iar pentru premier cu 1.000 de lei.


Etichete salariuminimguvernsindicatenegocieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live