Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 08 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

19 Octombrie 2021
Vizualizari: 275
Comentează add

În Italia, infirmierele, menajerele şi bonele nu mai pot lucra fără certificat verde.

Necesitatea certificatului verde în Italia

radiojurnal

 Roma. Foto: Elena Postelnicu.

Persoanele care îngrijesc bătrâni și alți membri ai familiilor din Italia, aşa-numitele badante, nu mai pot lucra fără certificatul verde, avertizează Guvernul de la Roma.

În cazul controalelor, atât angajații, cât și angajatorii riscă amenzi usturătoare.

Această decizie constituie o mare problemă pentru miile de românce care îngrijesc de ani de zile bătrânii din familiile italiene.


Corespondentă de la Roma - Reporter: Elena Postelnicu - Între 400 și 1.000 de euro este amenda pentru angajator și între 600 și 1.500 de euro pentru infirmierele din familii, denumite în peninsulă badante, care nu dețin un certificat digital COVID. Fără green pass pleacă din casă - este precizarea făcută de autoritățile italiene, la cinci zile de când certificatul a devenit obligatoriu la nivel național la locurile de muncă. Aceeași măsură este valabilă și pentru menajere sau pentru bone. Cele mai afectate sunt femeile românce, care sunt și cele mai căutate și cele mai prezente în astfel de meserii. Rămase fără serviciu, româncele sunt nevoite să revină în țară.


-: E mai bine să plec acasă. Ştiu că și în România e mai greu decât aici, da, știu, dar nu plătesc o chirie. Şi am să fac economii, nu mă duc nicăieri, stau la țară, în satul meu, în căsuță, închisă... E iarnă, stau acolo și dacă răcesc, asta e!


Reporter: Controalele asupra infirmierelor, a menajerelor sau a bonelor nu sunt doar în sarcina angajatorilor, ci pot fi efectuate și de inspectorii de muncă sau de poliție.

 

Etichete italiaroma(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live