Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

29 Iunie 2022
Vizualizari: 315
Comentează add

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că numărul de militari aliaţi în România va creşte în lunile următoare.

NATO trebuie să se adapteze unei lumi aflate în schimbare

oana-bala

  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: flickr.com/nato.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Madrid, unde participă la summitul NATO, că numărul de militari aliaţi în România va creşte în lunile următoare, astfel încât să se ajungă la capacitatea operaţională pentru grupul de luptă aliat din ţara noastră.

În cadrul reuniunii, urmează să fie adoptat noul concept strategic al alianţei, să se discute despre sprijinirea Ucrainei, iar Finlanda şi Suedia să fie invitate să se alăture NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că summitul care a început la Madrid va fi unul crucial, în condiţiile în care alianţa trebuie să se adapteze unei lumi aflate în schimbare.

"Preşedintele Zelenski urmează să se adreseze tuturor liderilor, la începutul summitului, astăzi, şi desigur vor aproba un pachet de asistenţă pentru Ucraina. Vom susţine Ucraina pentru mulţi ani de acum înainte şi, apoi, liderii vor lua decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO. Acest lucru se bazează pe acordul la care s-a ajuns între Finlanda, Suedia şi Turcia, ieri. Este un acord bun pentru cele două ţări, pentru Turcia şi pentru toţi dintre noi. Vom saluta efortul imens, care s-a făcut în privinţa împărţirii cheltuielilor în ceea ce priveşte apărarea în ultimii ani. Vom lua multe decizii privind schimbările climatice, securitatea cibernetică şi vom stabili fonduri de inovaţie", a anunțat Jens Stoltenberg.

România are aşteptări concrete de la summitul NATO - a afirmat, la rândul său, preşedintele Klaus Iohannis şi a enumerat consolidarea semnificativă a flancului estic, creşterea numărului de militari aliaţi în această zonă, dar şi declararea Mării Negre ca zonă de interes strategic.

"NATO este garanţia securităţii noastre şi în aceste vremuri complicate, când Rusia a atacat Ucraina şi noi suntem vecini, ne dăm seama cu atât mai mult cât de importantă este umbrela NATO pentru noi, pentru securitatea noastră, pentru securitatea fiecărui român. Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric şi cred că au dreptate", a spus președintele României, Klaus Iohannis.

Aşteptarea aliaţilor este ca NATO să îşi dovedească unitatea şi forţa - a mai spus şeful statului şi şi-a exprimat convingerea că la acest summit ţările membre vor demonstra acest lucru.


Etichete Jens StoltenbergKlaus IohannisNATO

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live