Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Luminiţa Apostol

7 Februarie 2011
Vizualizari: 1659
Comentează add

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat că apărarea inteligentă se bazează pe pe trei criterii: cooperare, coordonare şi coerenţă în planificarea cheltuielilor de apărare ale ţărilor aliate.

NATO propune ţărilor UE "apărarea inteligentă"

luminita-apostol

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Foto: Reuters.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut, guvernelor naţionale o abordare inteligentă atunci când fac reduceri în bugetele de apărare.

La conferinţa de presă lunară, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a avertizat că dacă europenii vor face reduceri drastice ale cheltuielilor de apărare va fi pusă în pericol securitatea întregii Europe. 

Secretarul general NATO şi-a continuat pledoaria, din urmă cu câteva zile, la conferinţa pe teme de securitate de la München şi a atras atenţia asupra riscurilor pe care le-ar aduce reducerile masive ale cheltuielilor pe care le fac europenii pentru apărare.

În primul rând, riscul ar fi să se ajungă la o Europă divizată şi slăbită din punct de vedere al capacităţilor de apărare, însă secretarul general NATO a vorbit şi despre riscul ca Statele Unite, care fac investiţii serioase în apărare, să se orienteze spre alţi parteneri decât Europa.

Pentru a contracara posibilele riscuri, secretarul general NATO a propus o abordare nouă, aceea de apărare inteligentă, bazată pe trei criterii: cooperare, coordonare şi coerenţă în planificarea cheltuielilor de apărare ale ţărilor aliate.

Asta înseamnă, în primul rând, punerea  în comun a capacităţilor militare deţinute de statele membre şi definirea priorităţilor.

Recentul acord militar dintre Franţa şi Marea Britanie a fost considerat de secretarul general NATO drept un bun exemplu şi un pas înainte în cooperarea dintre aliaţi.

El a anunţat că va prezenta, la reuniunea miniştrilor apărării din luna martie, primele direcţii ale viziunii sale asupra conceptului de apărare inteligentă.


Etichete NATOUEapărareFranţaMarea BritanieAnders Fogh Rasmussen

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live