Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

9 Aprilie 2019
Vizualizari: 591
Comentează add

Miniştri de Externe ai NATO au convenit un pachet de măsuri pentru consolidarea sprijinului la Marea Neagră pentru țările partenere Georgia şi Ucraina.

NATO întărește securitatea în regiunea Mării Negre

sergiu-stet

 Jens Stoltenberg, secretar general NATO. Foto: Arhivă.

Miniştrii de Externe ai NATO au convenit un pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea conştientizării situaţiei în regiunea Mării Negre şi consolidarea sprijinului pentru partenerii Georgia şi Ucraina, scrie publicația Defence Journal.

Miniştrii au reiterat, de asemenea, apelul adresat Rusiei de a elibera marinarii şi navele ucrainene confiscate lângă Marea Azov. Anterior, miniştrii au abordat încălcarea continuă de către Rusia a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Ei au cerut din nou Rusiei să se reîntoarcă la respectarea completă şi verificabilă a tratatului şi au discutat despre calea de urmat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: "Nu vom reflecta în oglindă ceea ce face Rusia. Vom fi cumpăniţi şi coordonaţi. Şi nu avem intenţia de a amplasa rachete nucleare lansate la sol în Europa. În acelaşi timp, NATO va continua să menţină descurajarea şi apărarea credibile şi eficiente. Şi toţi aliaţii se angajează ferm în controlul armamentului şi neproliferării. Încălcarea continuă a Tratatului INF de către Rusia este un model de comportament destabilizator. Rusia a folosit forţa pentru a anexa ilegal Crimeea de la Ucraina. Şi îşi continuă consolidarea militară în regiune. Cerem Rusiei să elibereze marinarii ucraineni şi navele pe care le-a confiscat anul trecut în apropierea Mării Azov. Şi am discutat despre ce putem face mai mult pentru a spori securitatea în regiunea Mării Negre. Am convenit un pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea conştientizării situaţiei noastre şi pentru intensificarea sprijinului atât pentru Georgia, cât şi pentru Ucraina, în domenii precum pregătirea forţelor maritime şi a gărzilor de coastă, a vizitelor în port, exerciţiilor şi schimbului de informaţii. Acest lucru se va baza pe cooperarea noastră deja strânsă. Chiar acum, unul dintre grupurile navale ale NATO se află în patrulare în Marea Neagră. Iar astăzi exersează cu navele ucrainene şi georgiene. Aşadar, ne vom concentra atenţia şi prezenţa în această regiune vitală".
 


Etichete NATOJens Stoltenberg,GeorgiaUcrainasecuritateMarea NeagrăKerciCrimeeaanexareRusiaINFnuclear

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live