Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

17 Decembrie 2021
Vizualizari: 628
Comentează add

”Probleme la zi” - intervenţia secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

”NATO este pregătită să continue să-şi facă datoria”

florin-lepadatu

   Foto: Arhivă/ Radio România

Probleme la zi - intervenţia secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Realizator: Alexandra Andon


Realizator: Pe de altă parte, îi salut prezenţa în emisiune a domnului Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO. Bună ziua!


Mircea Geoană: Bună ziua!


Realizator: Mulțumesc pentru participare! Să mergem să analizăm poziția exprimată de Consiliul Nord-Atlantic, ieri, la Bruxelles și se spune așa: Suntem extrem de îngrijorați de consolidările militare substanțiale, neprovocate și nejustificate ale Rusiei la granița Ucrainei în ultimele luni și respingem falsele acuzații ale Rusiei privind provocări ucrainene sau NATO. Cât de serioasă e situația? Ce înseamnă "extrem de îngrijorați"?


Mircea Geoană: În primul rând, vreau să reconfirm faptul că NATO își face datoria. Noi suntem... Existăm şi funcţionăm de peste 70 de ani pentru a asigura securitatea celor 30 de naţiuni aliate şi un miliard de cetăţeni care trăiesc în ţările NATO, inclusiv cetăţenii României. De aceea, când avem o astfel de situaţie neobişnuită, ieşită din standardele normale ale acestei mobilizări de forţe militare ruseşti în jurul Ucrainei, este evident ca noi să fim vigilenţi. Este prima noastră reacţie. Spunem că nu vedem o justificare în jurul acestei mobilizări militare, încă nu avem o informaţie şi nu putem spune care este intenţia finală a Moscovei; poate să conducă la repetarea unui scenariu pe care l-am mai văzut în 2014: ocuparea ilegală, militară a unei porţiuni de teritoriu al unui stat suveran în Europa, cum a fost cazul Crimeii şi a ocupării Donbasului, a estului Ucrainei. /.../ noi nu putem spune în acest moment care este intenţia finală a Moscovei, dar este clar că trebuie să fim vigilenţi. Pe măsură ce suntem vigilenţi şi răspundem uniţi, cum aţi văzut şi aţi citat din declaraţia Consiliului Nord-Atlantic suntem, de asemenea, dispuşi la dialog cu Federaţia Rusă, mai ales când este o situaţie neobişnuită, o situaţie care este în mod clar o presiune asupra unui stat independent la nivel european, care este Ucraina. De aceea, dacă vă uitaţi puţin în declaraţia noastră de ieri, pe lângă aceste măsuri de vigilenţă, de reasigurare a tot ce înseamnă protejarea teritoriului aliat, facem un apel şi îl fac şi eu, şi secretarul general, de revenire la masa dialogului, dezescaladare.


Realizator: Dar, dar...


Mircea Geoană: Şi acest lucru face parte din politica standard pe care NATO o are faţă de Federaţia Rusă, descurajare şi apărare, pe de o parte, la care merge această primă dimensiune, merge mână-n mână cu dialogul şi Consiliul NATO-Rusia, care nu a mai fost convocat pentru că Rusia l-a blocat de peste 18 luni, este calea şi locul firesc în care astfel de probleme trebuie discutate, dezescalând şi revenind la diplomaţie şi soluţii politice pentru astfel de situaţii.


Realizator: Dar vede NATO riscuri la adresa securităţii unor membri ai Alianţei? - şi mă refer, evident, la România. În momentul de faţă sunt riscuri sporite?


Mircea Geoană: Încă o dată, nu avem informaţie cu privire la intenţia ultimă a Federaţiei Ruse, dar este clar că orice situaţie care ar putea să afecteze Ucraina în mod suplimentar are un impact şi asupra securităţii aliaţilor, mai ales a celor de pe flancul estic, din Marea Neagră până în Marea Baltică. De aceea, aşa cum spuneam mai devreme, fără să intru  în detalii, pentru că sunt detalii de natură operaţională, pe care NATO le face în mod constant şi comandanţii noştri militari fac în mod permanent, este aceea de a fi vigilenţi. Nu avem riscuri iminente de securitate la adresa aliaţilor de pe flancul estic, dar este ceea ce face parte din meseria noastră, din misiunea noastră, din obligaţia noastră de a fi vigilenţi şi a fi pregătiţi pentru eventuale riscuri care pot să survină. Sperăm să nu fie cazul şi revin la apelul coerent, consistent şi urgent ca Federaţia Rusă să intre în dialog cu Alianţa Nord-Atlantică, mai ales că invocă Alianţa Nord-Atlantică într-o campanie de dezinformare foarte agresivă, ca şi cum NATO sau SUA am fi noi cei care am pune vreun pericol. Nu noi am invadat Ucraina în 2014. Şi vă mai spun ceva apropo de postura NATO pe flancul estic. Înainte de ocuparea ilegală a Crimeeii şi a Ucrainei de Est, NATO nu avea nici un fel de prezenţă militară pe flancul estic. Prezenţa militară în zona baltică sau, în cazul nostru România, pentru zona Mării Negre, a fost făcută ca o măsură de prudenţă după ce Federaţia Rusă a anexat în mod ilegal teritoriul unui stat suveran din Europa.


Realizator: Şi, atunci, în viitorul apropiat, este posibil să vedem o întărire a capabilităţilor militare la Marea Neagră?


Mircea Geoană: Tot ce pot să vă spun în acest moment, este că în tot ce înseamnă riscuri de securitate potenţiale la adresa aliaţilor, NATO este pregătită să continue să-şi facă datoria. Iar elementele de natură prudentă şi vigilentă fac parte din lucrurile pe care NATO le face în mod constant. Încă odată, facem un apel la Rusia, să înceteze această continuă deterioare a mediului de securitate în Europa şi vorbim de ceea ce NATO a făcut după anexarea ilegală a Crimeei, Brigada de la Craiova, multinaţională, condusă de România, şi evident că postura de descurajare pe care NATO o are pe întreg flancul estic, inclusiv la Marea Neagră, este un subiect de permanentă atenţie pentru noi.


Realizator: Pentru că, de curând, un detaşament al Forţelor Armate Italiene a venit în România, în Dobrogea, pentru o misiune de poliţie aeriană, era o chestiune de rutină sau urmează şi alte forme de sprijin?


Mircea Geoană: Este evident o chestiune de rutină, pentru că facem poliţie aeriană, am avut aeronave spaniole, canadiene, italiene, acum câţiva ani de zile. Aliaţii italieni au revenit. Vedem şi prezenţă maritimă în Marea Neagră. Am văzut prezenţa navelor din flota americană din Mediterană venind. Avem alţi aliaţi, care, dintr-o manieră normală, obişnuită, face parte din postura de descurajare despre care vorbeam şi, evident, că acest tip de solidaritate aliată va continua să fie un mecanism de apărare, dar, în principal, de descurajare împotriva oricărei tentaţii de a afecta securitatea aliată şi a ţărilor aliate.


Realizator: Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, în finalul emisiunii "Prpbleme la zi" , la Radio România Actualităţi. Vă mulţumesc foarte mult pentru participare, mulţumesc şi celorlalţi invitaţi ai ediţiei.

 

Etichete Mircea Geoană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live