Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

26 Iunie 2019
Vizualizari: 344
Comentează add

Miniştrii ţărilor NATO vor decide paşii de urmat în privinţa Rusiei, pe care o acuză că dezvoltă rachete interzise de tratatele internaţionale.

NATO cere Rusiei să distrugă un tip de rachetă

amalia-bojescu

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Arhivă.

Miniştrii Apărării din ţările NATO şi partenere se reunesc azi şi mâine, 26 şi 27 iunie, la Bruxelles pentru a discuta pe marginea modernizării Alianţei în urma alocărilor bugetare, cu accent pe infrastructură şi telecomunicaţii.
 
Pe agendă se află şi împărţirea cheltuielilor destinate apărării, România fiind printre cele doar şapte state membre care au crescut bugetul la 2 la sută din PIB.
 
NATO va decide şi paşii de urmat în privinţa Rusiei, pe care o acuză că dezvoltă rachete interzise de tratatele internaţionale.
 
Alianța Nord-Atlantică a cerut Rusiei să distrugă, până pe 2 august, noua rachetă pe care a dezvoltat-o încălcând prevederile Tratatului privind forțele nucleare intermediare, susțin aliații, care au atras atenția că, în caz contrar, Rusia se va confrunta cu o reacție mult mai hotărâtă din partea  NATO.
 
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, declara că Rusia are la dispoziție cinci săptămâni pentru a salva tratatul, avertizând că răspunsul NATO va fi unul defensiv, echilibrat și coordonat.
 
"Îndemnăm Rusia să adopta calea responsabilă. Din păcate, nu am văzut niciun indiciu că Rusia intenționează să facă acest lucru. Nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, dar pe măsură ce Rusia implementează noi rachete, trebuie să ne asigurăm că descurajarea și apărarea rămân credibile și eficiente. Aceasta este misiunea NATO", a conchis Jens Stoltenberg.
 
Pe agenda miniștrilor apărării se află și împărțirea cheltuielilor, Alianța estimând că, pentru acest an, numai șapte membre ale NATO vor aloca bugetului Apărării cel puțin 2% din PIB. Aacestea sunt Statele Unite, Regatul Unit, Polonia, România, Grecia, Letonia și Estonia.
 
Miniștrii vor discuta despre investițiile în noile tehnologii, între care avioanele de supraveghere NATO de ultimă generație.
 
Totodată, va fi aprobată prima politică spațială a NATO, modul în care Alianța trebuie să facă față provocărilor în domeniu pentru securitatea și operațiunile aliaților.

Etichete NATOBruxellesrachetăSecretarul general al AlianțeiJens Stoltenberg,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live