Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Remus Rădulescu

24 Decembrie 2011
Vizualizari: 4635
Comentează add

Creştinii care respectă calendarul îndreptat (stilul nou) sărbătoresc la 25 decembrie Naşterea Domnului, zi care se numeşte popular Crăciunul.

Naşterea Domnului Iisus Hristos Naşterea Domnului Iisus Hristos - Conține video

remus-radulescu

Naşterea Domnului este a doua sărbătoare ca importanţă în creştinism, după Paşti.

Crăciunul are la bază pasajul biblic care spune că Fecioara Maria după ce i s-a vestit că va naşte în mod miraculos pe Mesia a rămas însărcinată. (Matei I,18-II,1-23, Luca I-II ).

Ea era împreună cu Iosif în Bethleem, pentru a se înscrie la recensământul comandat de împăratul roman Augustus (27 a.Hr - 14 d.Hr).

În acel moment s-a împlinit vremea să nască şi n-au găsit adăpost decât într-un staul amenajat într-o grotă la marginea oraşului. Aici în simplitate şi-n sărăcie s-a născut Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trimis să se facă om pentru a-i mântui pe oameni.

Naşterea lui n-a rămas neobservată. Păstorii din preajmă au avut o revelaţie: un înger le-a vestit că s-a născut Mesia cel aşteptat. Au mers, s-au convins, şi au răspândit vestea.

Trei înţelepţi, numiţi în acea vreme magi, au venit din Orient, călăuziţi de o stea până în locul unde s-a născut Hristos şi i-au adus pruncului daruri, recunoscând că s-a născut un împărat.

În amintirea stelei care i-a condus pe magi, copiii obişnuiesc să meargă duminică cu steaua, vestind că Fecioara Maria a născut pe Mesia.

Video: Un copil din Buruieneşti merge cu steaua (sursă: Youtube)Doar regele Iudeii, Irod, nu s-a bucurat de acest eveniment, pentru că îşi vedea ameninţată regalitatea.

Nu ştia că pruncul Iisus avea să fie un altfel de împărat – al unei Împărăţii spirituale.

Creştinii aud această istorie evanghelică,  în Biserici, la Liturghia sărbătorii, precum şi colindele care vestesc Naşterea Domnului.

Radio România Actualităţi va transmite duminică în direct Liturghia Nasterii Domnului de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, în intervalul 10.00-12.00.

Mesaje de Crăciun de la lideri religioşi români

Scrisorile pastorale, trimise credincioşilor sunt citite în Biserici în prima sau a doua zi de Crăciun. Mesajele sunt inspirate de relatarea evanghelică a Naşterii Domnului şi abordează şi probleme sociale actuale.

Patriarhul Daniel al BOR face apel în mesajul său pastoral ca, în condiţiile în care resursele materiale se împuţinează, uneori până la sărăcie, credincioşii să nu-şi piardă totuşi bogăţia sufletească.

"Dacă am sărăcit material, să avem grijă să nu ne pierdem şi ultima bogăţie care ne-a rămas: bogăţia sufletului, adică dreapta credinţă şi bunătatea inimii, milostenia, prietenia şi omenia", spune Patriarhul Daniel.

Capul Bisericii Ortodoxe Române işi îndreaptă atenţia şi către familia creştină la finalul acestui an dedicat în Patriarhia Română Tainelor Botezului şi Căsătoriei.

Patriarhul enumeră câteva ameninţări la adresa familiei astăzi: duhul lumesc sau secularizarea, sărăcia, înstrăinarea, individualismul, lăcomia. Din cauza acestora dragostea dintre soţ şi soţie scade, şi la fel şi iubire dintre copii şi părinţi.

În aceste condiţii, Patriarhul Daniel crede că "este necesar să reîmprospătăm şi să adâncim necontenit înţelegerea noastră privind taina Bisericii şi rostul vieţii creştine în lume, ca timp al faptelor bune şi al pregătirii noastre pentru mântuire sau pentru viaţa veşnică."


Arhiepiscopul romano catolic de Bucureşti, Ioan Robu, avertizează în mesajul său asupra pericolului de a pierde sensul Crăciunului şi de a participa la o sărbătoare fără sărbătorit.

"Totul este concentrat pe ce se vinde, ce se cumpără, ce cadouri se oferă, constată Arhiepiscopul Ioan Robu. Oraşele şi casele noastre sunt împodobite şi pline de lumină… Mulţi îl uită pe adevăratul sărbătorit de Crăciun: pe Isus."

Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti identifică şi modurile în care Iisus Hristoas poate fi primit în inimă: "devenind capabili să iubim aşa cum El ne-a iubit pe noi, prin acceptarea cu umilinţă a slăbiciunilor, prin recunoaşterea lui Iisus în semeni."

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Lucian Mureşan, interpretează în cheie spirituală criza economică actuală.

"Criza şi lipsurile de azi - inimaginabile acum câţiva ani - ne spun că nu suntem atotputernici, ci că trebuie să recunoaştem că cea mai mare parte a lucrurilor ne scapă, spune Arhiepiscopul Lucian în Pastorala sa de Crăciun.

Pentru omul credincios a fi vulnerabil nu este un pericol, ci însăşi starea umanităţii sale care întâlneşte harul, aflând rostul coborârii în lume a lui Dumnezeu."


Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei vorbeşte de criza familiei şi de consecinţa ei directă: împuţinare numărului de naşteri.

Cauzele acestei crize sunt evidenţiate în mesajul pastoral de la Iaşi: "căutarea unei vieţi cât mai comode şi lipsite de grijă, diminuarea sau chiar pierderea simţământului jertfirii pentru celălalt.
 
Mitropolitul Teofan spune că limitarea naşterilor la unul sau doi copii este încurajată de  de "legislaţia permisivă în ceea ce priveşte avorturile, de comercializarea produselor anticoncepționale, care tot abortive sunt, de politici educaţionale distructive în privința naşterii de prunci."

Mitropolitul Teofan îi îndeamnă pe soţi să nu se reţină de la naşterea de prunci, pentru că în ciuda greutăţilor, în familiile numeroase "bucuria este la ea acasă."


Etichete sarbatoareCraciunBetleemMariaIosifIisusmagi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live