Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

14 Februarie 2019
Vizualizari: 1296
Comentează add

NASA declară misiunea Opportunity încheiată

rador

 

NASA a confirmat că robotul Opportunity, care explora planeta Marte din 2004, dar care nu mai comunica încă din iunie 2018, a fost declarat nefuncțional.

"Declarăm misiunea Opportunity încheiată", a declarat Thomas Zurbuchen, responsabil științific la NASA, la o conferință de presă susţinută în Pasadena (California), la Jet Propulsion Laboratory, locul de unde era pilotat robotul.

"Este o sărbătoare", a afirmat şi administratorul NASA, Jim Bridenstine, referindu-se la durata misiunii și la contribuția sa la cunoașterea istoriei planetei Marte.

Şeful programului, John Callas, a explicat că misiunea a fost inițial programată să dureze doar trei luni. Inginerii știau că sfârșitul va veni într-o zi, "dar nu ne-am imaginat că va dura atât de mult". "Chiar dacă este vorba despre o mașină, e greu să-i spui la revedere, este dureros", a spus Callas.

Opportunity s-a defectat după ce, luni întregi, o furtună de praf a împiedicat razele soarelui să-i reîncarce bateriile.

Timp de opt luni, NASA a trimis peste o mie de mesaje și comenzi pentru a încerca să "trezească" robotul, iar încercarea finală a avut loc marți seara.

"Nu am primit niciun răspuns de la rover, așa că este timpul să-i spunem la revedere", a încheiat John Callas.


Etichete OpportunityMarteNASA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live