Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

29 August 2009
Vizualizari: 2231
Comentează add

Naveta spaţială va transporta şapte astronauţi, printre care se numără şi o femeie, Nicole Stott, care îl va înlocui pentru trei luni pe colegul său Tim Kopra, aflat la bordul ISS din iulie.

NASA a lansat naveta Discovery

ioana-dogaru

Foto: Agerpres.

Naveta spaţială Discovery a fost lansată, vineri seară la ora locală 11.59 (03.59 GMT, sâmbătă), de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral (Florida), pentru o misiune de 13 zile spre Staţia Spaţială Internaţională, transmite AFP.

Lansarea navetei, programată iniţial pentru 25 august, a fost amânată de trei ori, prima dată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, următoarele două datorându-se unor probleme tehnice la o valvă de alimentare cu hidrogen.

Naveta va transporta, totodată, mai multe tone de materiale, hrană şi piese pentru Staţia Spaţială.

Printre altele, Discovery va transporta un congelator pentru conservarea rezultatelor cercetărilor efectuate la bordul ISS, dar şi o bandă de alergare. Având, din mai, şase astronauţi la bord, în loc de trei, a devenit dificilă programarea unei şedinţe de exerciţii fizice pe singura bandă de alergare care există pe ISS.

Banda de alergare a fost botezată Stephen Colbert, după numele unui cronicar şi actor de comedie popular în SUA, în urma unui sondaj realizat de NASA.

După o misiune de 13 zile, Discovery va aduce pe Pământ mai multe echipamente defecte de pe ISS.

După misiunea Discovery, NASA va mai avea la dispoziţie doar şase zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale, eveniment prevăzut pentru septembrie 2010, care marchează sfârşitul acestui program spaţial şi, totodată, data la care asamblarea ISS va fi finalizată.


Etichete nasa,naveta spaţială,lansare

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live