Ascultă Radio România Actualitaţi Live

N. Ciucă: România, pregătită să primească mai mulţi refugiaţi din Ucraina

UPDATE: Primul ministru Nicolae Ciucă a fost prezent în această după amiază la Isaccea, în județul Tulcea, zonă pe unde trec zilnic câteva mii de refugiați din Ucraina.

N. Ciucă: România, pregătită să primească mai mulţi refugiaţi din Ucraina
Nicolae Ciucă. Foto: Guvernul României

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Martie 2022, 19:14

UPDATE: Primul ministru Nicolae Ciucă a fost prezent în această după amiază la Isaccea, în județul Tulcea, zonă pe unde trec zilnic câteva mii de refugiați din Ucraina, transmite corespondentul RRA, Gabriel Sava.

Acesta a fost însoțit de ministrul de interne, Lucian Bode și de Raed Arafat, șeful DSU.

Șeful Executivului a discutat cu responsabilii locali și județeni, cu reprezentanți ai ONG-urilor și ai voluntarilor prezenți în tabăra din vama Isaccea, cărora le-a mulțumit pentru întreaga activitate.

Nicolae Ciucă a dorit să afle și dacă, la nevoie, actualul flux, cifrat la circa 3000 de persoane în 24 de ore, poate fi suplimentat.

Premierul a spus că, din discuțiile purtate la Ministerul Transporturilor, la Galați există mai multe bacuri care ar putea fi puse la dispoziție pentru a prelua și procesa un număr mai mare de persoane refugiate din Ucraina.

VIDEO: Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă după vizita la punctul de trecere a frontierei Isaccea.

TEXT integral (transcrierea, RADOR)

Nicolae Ciucă: Bună seara! Am desfăşurat ieri o activitate de analize la nivelul Guvernului, împreună cu toate ministerele de linie care sunt implicate în gestionarea crizei refugiaţilor şi, de asemenea, împreună cu societatea civilă, cu organizaţiile neguvernamentale din România, precum şi cu organizaţiile internaţionale care au venit să sprijine acest efort. A fost o serie întreagă de elemente pe care suntem nevoiţi să le reglăm şi să le coordonăm în continuare şi am luat decizia ca astă-seară să venim şi să vedem la faţa locului modul în care reuşim să punem laolaltă toate aceste instrumente pe care noi le avem la dispoziţie. Am venit să discutăm cu autorităţile locale, am venit să discutăm cu organizaţiile neguvernamentale, pentru că trebuie să spun de la bun început un sincer "Mulţumesc!" tuturor celor implicaţi, deoarece putem să vedem cu ochii noştri drama refugiaţilor ucraineni care au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara, care au fost nevoiţi să plece de acasă, să îşi ia viaţa într-o sacoşă sau într-o valiză şi să fugă de tot ceea ce înseamnă ororile acestui război nedrept, neprovocat, pe care forţele armatei ruse îl desfăşoară în Ucraina. Trebuie, de asemenea, să subliniez că tot ceea ce s-a reuşit până în acest moment a căpătat o regularitate şi se desfăşoară după proceduri foarte bine stabilite. Este clar că s-a dobândit o experienţă, pentru că nu am avut această experienţă până acum şi, de asemenea, este foarte clar că există potenţial în continuare să putem să fim pregătiţi pentru ceea ce poate să însemne un număr mai mare de refugiaţi. Am discutat cu ministrul de interne, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu toţi cei care gestionează activitatea în punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, cu autorităţile locale, atât din localitatea Isaccea, cât şi de la Tulcea, din judeţul Tulcea, preşedintele Consiliul Judeţean, primarul, prefectul. Există o serie întreagă de activităţi pe care trebuie să le coordonăm mai bine şi am discutat măsurile care pot fi luate imediat, în sensul în care se constată un flux mai mare de materiale şi echipamente cu destinaţie umanitară, iar autorităţile locale se simt oarecum depăşite în capacitatea de a le gestiona şi în felul acesta, am discutat la nivelul Ministerului de Interne să poate să vină şi să intervină în tot ceea ce înseamnă partea de sprijin şi coordonare. Ca atare, doresc să le mulţumesc încă o dată tuturor celor implicaţi şi să subliniez cât de mult am putut să constatăm că există spirit de solidaritate la nivelul cetăţenilor României şi există spirit de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă efortul - şi internaţional, am văzut voluntari din Elveţia, din Spania, din Statele Unite, din Marea Britanie - iată că atunci când este nevoie, există şi mobilizare şi există şi solidaritate. Vă mulţumesc!


Reporter: Va creşte capacitatea bacurilor sau numărul de bacuri aici la Isaccea? V-am auzit discutând despre 3.000 până la 10.000 de persoane zilnic.


Nicolae Ciucă: Am discutat acest aspect pentru că, aşa cum am putut să constatăm, în acest moment există o regularitate şi un număr de refugiaţi care poate fi procesat uşor, dar în acelaşi timp, există date pe care le-am aflat de la cetăţenii ucraineni, că dincolo de graniţă există mai mulţi cetăţeni ucraineni care aşteaptă să părăsească ţara şi atunci am discutat care ar fi posibilităţile de procesare şi de transport în momentul în care numărul ar creşte. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluenţă mai mare şi am aflat de la Ministerul Transporturilor că există rezervă la Galaţi şi pot fi puse la dispoziţie mai multe bacuri prin care să se asigure un ritm mai mare de trecere.


Reporter: Întrebarea mea era dacă veţi face asta. Dacă va veni încă un bac sau poate mai multe.


Nicolae Ciucă: Dacă va veni, cu certitudine putem să facem asta.


Reporter: Întrebarea este dacă există sprijin de la Uniunea Europeană prin România pentru refugiaţii ucraineni. În acest moment, am avut întâlniri şi discuţii la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, doamna von der Leyen, am avut întâlniri la nivelul comisarului pentru afaceri interne, doamna Johansson, am avut întâlniri cu mai mulţi oficiali de la nivelul Uniunii Europene şi există deja mecanisme care erau de dinainte stabilite. Vă dau un exemplu. Mecanismul rescUE şi, de asemenea, există disponibilitate, astfel încât toate cheltuielile care sunt realizate de ţările de la graniţa cu Ucraina şi în acest moment asigură un efort atât material, cât şi bugetar, să poată să primească decontările pentru toate cheltuielile efectuate.


Reporter: Dle premier, şi în afara acestui subiect de la Isaccea, referitor la scumpirile cu care se confruntă românii. Cu ce măsuri intenţionează să vină guvernul pentru a stopa aceste scumpiri, majoritatea dintre ele nejustificate şi dacă în acest moment există probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu orice tip de aliment?


Nicolae Ciucă: Am asistat la un astfel de episod, când costul carburantului a depăşit orice limită. Din păcate, am fost nevoiţi să luăm măsuri în acest sens şi să ne folosim de instituţiile statului care pot să intervină şi să regleze orice tentativă de acest fel. În ceea ce priveşte scumpirile, vreau să subliniez încă o dată, am făcut acest lucru şi aseară, pe masa de lucru a Guvernului se pregăteşte, este în proces de finalizare Ordonanţa de Urgenţă prin care asigurăm plafonarea preţului la energie electrică şi la gaze pe un an de zile. De asemenea, vrem ca prin această măsură să asigurăm un preţ la energie şi la gaze pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi pentru sectorul alimentar, astfel încât preţurile să poate fi oarecum menţinute la un nivel redus şi din această perspectivă. Şi desigur, există o serie întreagă de alte demersuri pe care le-am făcut, am discutat cu ministrul finanţelor ieri după-amiază, când se afla la Bruxelles, la ECOFIN şi facem toate demersurile, astfel încât prin mecanismele europene, de exemplu, este mecanismul SURE, care a funcţionat în perioada de pandemie şi solicităm ca el să fie prelungit şi în această perioadă, în care nu numai noi, dar toate ţările europene se confruntă cu această problemă generată de, încă o dată, de războiul din Ucraina, ilegal şi neprovocat. Şi în ceea ce priveşte asigurarea de produse, vă garantez că suntem în permanentă legătură atât cu reprezentanţi... cu ministrul agriculturii şi cu ministrul economiei, suntem în permanentă legătură cu mediul de afaceri, cu retailerii, cu producătorii şi avem garanţii, de altfel, o spun şi cifrele, prin care s-au notificat producţiile de anul trecut, că în acest moment, România nu are de ce să îşi facă probleme din punct de vedere al asigurării produselor necesare vieţii de zi cu zi.


Reporter: S-a renunţat la ideea ca statul să stabilească un anumit preţ fix pentru producătorii de gaze? S-a vehiculat în ultima perioadă şi un preţ, de 150 de lei pe megawat.


Nicolae Ciucă: Daţi-mi voie să nu speculez. În momentul în care vom finaliza Ordonanţa de Urgenţă, vom avea toate cifrele. Am precizat aseară, este vorba de un credit la persoană fizică de 0,31 lei pe kilowat şi 0,37 lei pe kilowat pentru întreprinderi mici şi mijlocii.


Reporter: Există /.../, s-a discutat cumva cu ucrainenii în ultima perioadă să îi ajutăm ca oamenii să nu mai aştepte de partea cealaltă a graniţei atâtea ore? Poate să deschidem noi puncte de frontieră? Adică /.../ cumva discuţii de genul acesta?


Nicolae Ciucă: Ucraina se găseşte în situaţie de război şi foloseşte toată resursa umană, materială şi tehnică şi posibilităţile pe care le au pentru a procesa cetăţeni ucraineni care părăsesc ţara, sunt cele care funcţionează în momentul de faţă.


Reporter: Deci nu se poate? Aţi mai discutat la nivel de Uniune Europeană, la nivel de alianţă NATO, cu privire la suportul pe care România îl va acorda Ucrainei?


Nicolae Ciucă: În acest moment, pe teritoriul ţării s-a deschis şi funcţionează un hub de sprijin umanitar la Suceava, iar implicaţiile statului român sunt cele desfăşurate prin instituţiile care au în responsabilitate această activitate şi, desigur, există această coordonare şi implicare la nivelul Uniunii Europene, care în funcţie de durata şi dimensiunea fluxului de echipamente şi de materiale, avem deja prevăzute, ca subsidiare celor două hub-uri, să mai înfiinţăm încă două pe rutele principale de transport, respectiv Sighet şi unul aici, în zona localitaţii Isaccea.


Reporter: Preşedintele Poloniei a anunţat că dacă lucrurile se vor schimba, se vor folosi alte tipuri de arme, se va putea interveni, eventual, chiar şi militar, la nivel de Uniune, de NATO.


Nicolae Ciucă: Daţi-mi voie să nu comentez. Vă mulţumesc!


Reporter: Ce veţi face în privinţa scumpirii carburanţilor, dacă putem reveni la problemele noastre? Pentru că social-democraţii au propus înjumătăţirea accizei. În continuare, în cele mai multe staţii, preţul carburanţilor este peste 8 lei.


Nicolae Ciucă: Există pe masa Guvernului analiza situaţiei legată inclusiv de scumpirea preţului la carburant şi în momentul în care vom avea - şi sperăm să avem cât de curând o decizie în acest sens -, o vom comunica. Vă mulţumesc!

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 15:02

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

La Parchetul General au venit, astăzi, fostul premier Petre Roman şi fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. În acelaşi...

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
Noi garnituri de metrou
România 25 Aprilie 2024, 14:45

Noi garnituri de metrou

Noua garnitură de metrou, Metropolis, produsă de compania franceză Alstom, a ajuns astăzi în Depoul Berceni al Metrorex.

Noi garnituri de metrou
Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise
România 25 Aprilie 2024, 14:34

Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise

IPJ Maramureș spune că la intrarea în serviciu, toți polițiștii sunt instruiți și evaluați din punct de vedere al capacității...

Maramureș: Un polițist care urma să intre în tură, testat pozitiv la substanțe interzise
În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
România 25 Aprilie 2024, 14:30

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi

Potrivit prognozei meteo, va mai ninge până mâine dimineaţă în toate zonele de altitudine şi mai ales în Carpaţii Meridionali...

În sudul, centrul şi estul ţării sunt anunţate în continuare ploi
Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
România 25 Aprilie 2024, 13:59

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă

Interviu cu directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.

Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
România 25 Aprilie 2024, 13:52

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră

Biroul regional cuprinde 53 de state membre din Europa, fosta Uniune Sovietică plus Israel.

Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră
Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
România 25 Aprilie 2024, 13:49

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990

Anchetatorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de ei au fost anulate în instanţă.

Procurorii au început audierile în dosarul mineriadei din 1990
Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad
România 25 Aprilie 2024, 13:37

Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad

Băile Tuşnad este prima localitate din ţară care foloseşte acest gen de containere.

Containere anti-urs produse în Slovacia au fost amplasate la Băile Tuşnad