Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 29 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Anca Șurian Caproş

11 Aprilie 2019
Vizualizari: 2065
Comentează add

Muzica romilor. O poveste cu cântec... lăutăresc Muzica romilor. O poveste cu cântec... lăutăresc - Conține audio

anca-surian-capros

Foto: Anca Şurian Caproş

Din India în Europa și din Orientul Mijlociu în Africa, de secole, romii au purtat cu ei un stil de a cânta de care ne minunăm și astăzi, chiar și atunci când îl criticăm... În coproducție cu popoarele Europei au creat o coloană sonoră colorată, vibrantă, diversă.

La noi sunt cunoscuți ca lăutari și încă de pe vremea când erau robi au cântat și la casa bogatului, și pe inima săracului. 

E o perspectivă istorică pe care o aduc ca argument pentru recuperarea unui stil muzical ale cărui metamorfoze nu trebuie să eșueze neapărat în subcultură împreună cu Bogdan Simion, cobzar cu doctorat în Litere și arheolog de muzici lăutărești și cu istoricul Petre Matei, cercetător la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

Și așa aflăm că lăutarii romi erau atât de apreciați, încât muzica le aduce libertatea. La Ion Ghica aflăm, de exemplu, despre Dumitrache, ”faimosul lăutar țigan boieresc care s-a răscumpărat cu 1000 de galbeni”. După dezrobire au domnit peste cârciumile Bucureștiului adevărate dinastii de muzicanți. Iar Grigoraș Dinicu, grație și radioului și talentului de compozitor, aduce muzica genului la un nivel apreciat la superlativ.

Astăzi mai avem vechile înregistrări, dar și insule dintr-un continent scufundat. Bătrînii lăutari din Clejani descoperiți de Marcela Petcu și ”ultimii blues-men din Mississipiul României”, descoperiți de Bogdan Simion la Dobrotești, în Teleorman aduc mărturii despre o meserie dusă mai departe din tată-n fiu.

Se dovedește astfel că ei au fost ecoul comunităților în care au trăit, că și-au făcut din muzică o profesie la fel de onorabilă ca oricare alta, condimentată însă cu pasiune și trăită ca vocație.

Astăzi, muzica lor seamănă cu vestigiile arheologice. Ici-colo ne mai încântă câte un detaliu, iar buruienile par a fi puse altfel în lumină de nobile vecinătăți.

Să admirăm însă doar ce a rămas fără un minim efort de restaurare, e poate prea puțin.

Probabil însă că o nouă generație, crescută în cultul diversității va ști să redescopere frumusețea muzicii lăutarilor romi.

AUDIO:


Etichete muzica lautareascaromilautari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live