Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Helmis

18 Decembrie 2013
Vizualizari: 1539
Comentează add

Noul ministru al culturii a declarat la RRA, că instituţia pe care o conduce nu şi-a dat avizul sau acordul pentru o eventuală comasare a celor două instituţii culturale.

Muzeul Ţăranului Român şi cel al Satului "nu se vor comasa"

mihaela-helmis

Ministrul culturii, Gigel Ştirbu. Foto: precidency.ro

Noul ministru al culturii, Gigel Ştirbu, a confirmat miercuri în exclusivitate pentru Radio România Actualitaţi că nu se pune problema comasării Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, pentru că instituţia a cărei conducere a preluat-o nu şi-a dat nici un aviz sau acord în acest sens. 

"Ministerul în acest moment nu şi-a dat nici un fel de aviz, de acord pentru comasarea acestor două instituţii de cultură, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Satului. Înţeleg că a existat o discuţie cu predecesorul meu şi cu doamna ministru Rovana Plumb despre o eventuală preluare a Muzeului Antipa, care se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă, în urma lipsei spaţiului pentru depozitarea exponatelor pe care le deţine, dar cred că aceasta nu este o soluţie, pentru că o probelmă nu se rezolvă cu crearea altei probleme", a spus Gigel Ştirbu. 

După ce informaţia privind o eventuală comasare a apărut marţi, directorii au anunţat că se opun acestui fapt.    

"Nu putem accepta o asemenea iniţiativă, nici de preluare a Muzeului Antipa de către alt minister, nici de preluare a clădirii Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi, automat, de desfiinţare a Muzeului Ţăranului Român sau de unificare a Muzeului Ţăranului cu Muzeul Satului. Nici una dintre aceste variante nu este acceptabilă", a spus Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Ţăranului Român.

Cele două instituţii "au o filosofie diferită"

La rândul său, directorul Muzeului Satului, Paula Popoiu, consideră că cele două instituţii de cultură nu pot fuziona.

"Muzeul Satului nu poate prelua Muzeul Ţăranului Român din mai multe motive. O dată, nu există capacitatea în depozite de a prelua încă 90.000 de obiecte lângă cele deja 60.000 pe care le avem noi.

Pe de altă parte, cele două muzee au misiuni diferite, au o filozofie diferită. Noi suntem un muzeu de arhitectură tradiţională, suntem un muzeu care ne dedicăm unui anumit tip de cercetare şi de programe educaţionale, Muzeul Ţăranului este un muzeu creat după o filozofie a lui Horia Bernea de prezentare a spiritualităţii şi teologiei spirituale a ţăranului român", a afirmat directorul Muzeului Satului.


Etichete muzeuculturăcomasareGigel Ştirbuministrul culturiiMuzeul Ţăranului RomânMuzeul Satului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live