Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio Bucureşti

4 Iunie 2014
Vizualizari: 924
Comentează add

Sediul Muzeului Literaturii Române trebuie evacuat în urma unei hotãrâri judecãtoreşti, dar primăria Capitalei nu a aprobat fondurile pentru mutarea acestuia.

Muzeul Literaturii Române se mută, dar nu ştie unde

radio-bucuresti

Foto maps.google.com

Peste 400 de mii de piese de patrimoniu, printre care manuscrisele lui Eminescu, Eliade sau I. L. Caragiale sunt în pericol şi asta din cauzã cã sediul Muzeului Literaturii Române, în care era gazduit muzeul, trebuie evacuat în urma unei hotãrâri judecãtoreşti.

Primãria capitalei trebuie sã gãseascã urgent un spaţiu, în caz contrar peste 60.000 de volume rare sunt în pericol sã se degradeze - a declarat directorul muzeului literaturii române, Ioan Cristescu.

"Cladirea s-a retrocedat în 2007, pânã anul trecut au fost diverse procese referitoare la cuantumul chiriei şi despãgubirilor pe care le cere proprietarul, dar s-a ajuns în situaţia în care în luna martie s-au tãiat gazele, iar acum s-a primit o notificare prin care proprietarul îşi aratã intenţia de a tãia lumina şi apa.

"În aceastã situaţie, practic, muzeul este evacuat, iar manuscrisele nu pot fi pãstrate nici în condiţii de siguranţã şi nici de conservare optimã.

"Evacuarea se va face pe 15 iunie, ziua în care noi am fi trebuit sã-l comemorãm pe Mihai Eminescu" - a mai declarat directorul Muzeului Literaturii Române.

La solicitarea postului Radio Bucureşti, Primãria capitalei a precizat cã a luat mãsuri de punere în siguranţã a patrimoniului conform legii, prin promovarea unei hotãrâri de Consiliu General, pentru finanţarea lucrãrilor specifice şi pregãtire a unor spaţii adecvate de expunere şi conservare.

"Luna trecutã a fost solicitatã Consiliului General al Municipiului Bucureşti alocarea de fonduri necesare închirierii unei locaţii, transportului obiectelor de patrimoniu, conservãrii şi pãstrãrii acestora, dar cu toate acestea, solicitarea muzeului nu a fost aprobatã în ultima şedinţã a consilierilor generali.

"Mai mult decât atât, pentru cã Primãria capitalei nu deţine un spaţiu adecvat desfãşurãrii activitãţii Muzeului Literaturii Române, municipalitatea a solicitat Ministerului Culturii şi RA-APPS identificarea unui spaţiu adecvat pentru muzeu.

"Cele doua instituţii au rãspuns cã nu dispun de un astfel de spaţiu şi urmeazã sã se supunã din nou votului Consiliului General al Municipiului Bucuresti proiectul de hotarare care vizeaza finanţarea instituţiei în situaţia creatã" - se mai menţioneazã în comunicatul Primãriei Generale a Bucureştiului.


Etichete Muzeul Literaturii Româneprimăriemanuscriseclădire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live