Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

18 Mai 2014
Vizualizari: 1338
Comentează add

Azi-noapte, în România, au fost deschise 150 muzee din 40 de de localităţi, unde oamenii au stat ore întregi la coadă pentru a vedea gratuit colecţiile expuse.

Muzeele din toată lumea au fost luate cu asalt

radiojurnal

Muzeul Național "Grigore Antipa"

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte, duminică, Ziua Internaţională a Muzeelor.

Anul acesta, manifestările sunt grupate sub genericul "Legăturile create de colecţiile muzeelor".

"Muzeele nu trebuie să rămână nişte insule izolate în societate, ci, prin intermediul colecţiilor lor, trebuie să creeze nişte legături solide cu comunităţile pentru care funcţionează", a spus Virgil Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor.

Ca de obicei, de 10 ani încoace, Ziua Internaţională a Muzeelor a fost precedată şi anul acesta de Noaptea Muzeelor.

Milioane de oameni au luat cu asalt cele trei mii de muzee din toată lumea care au participat la eveniment.

Şi la noi în ţară au fost deschise azi-noapte 150 de astfel de instituţii de cultură din 40 de localităţi.

Cele mai multe - 33 - au fost în Bucureşti, unde oamenii au stat ore întregi la cozi pentru a vedea gratuit colecţiile expuse.

Reporterul nostru Angela Cerveni a stat de vorbă cu vizitatorii.

"Noi intrăm în toate instituţiile de cultură cu regularitate. Am vrut să vedem Muzeul Antipa de când am aflat că este restructurat.

"Pe "Grigore Antipa" l-am văzut cu cel puţin zece ani în urmă, dar nu l-am văzut de când s-a renovat, pentru că era aglomeraţie prea mare şi tariful cam ridicat un pic, cam piperat", au spus bucureştenii care au vizitat gratuit Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Muzeul Momârlanului este la prima participare

Muzeul Momârlanului din Petroşani a participat pentru prima oară la acest eveniment, după cum transmite corespondentul nostru Ilie Pintea.

Muzeul Momârlanilor este compus din două gospodării vechi de aproape 200 de ani şi adăposteşte o colecţie impresionanţă de obiecte vechi şi de costume populare.

Numărul celor care au trecut pe aici în Noaptea Muzeelor nu a fost foarte mare, dar oaspeţii au fost impresionaţi de tradiţiile momârlanilor.

"Plăcut tot, plăcut, mai ales că suntem din Spania. Am venit acum doar în concediu.

"Impresionant. Este prima dată când am venit şi nu îmi pare rău", au spus vizitatorii.

La Muzeul Momârlanului se ajunge pe un drum destul de dificil, pentru că se află pe un deal de la marginea oraşului, dar toţi cei care trec prin Petroşani găsesc indicatoare spre acest loc, unde gazdele îi aşteaptă cu tot ce au mai bun. 


Etichete muzeeNoaptea MuzeelorZiua Internaţională a muzeelorvizitatorigratuitcozicolecţiiMuzeul Naţional "Grigore Antipa"Muzeul Momârlanului din Petroşani

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live