Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Luni, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Adela Călugăru

25 Aprilie 2012
Vizualizari: 2756
Comentează add

Comentariu de Adela Călugăru

Muzee ciudate Muzee ciudate - Conține audio

adela-calugaru

                 Muzeul creioanelor din Cumbria

Noțiunea de "muzeu" este, din principiu, asociată artei, culturii, istoriei. Cine spune însă că muzeele trebuie sa fie plictisitoare, încărcate de tablouri prăfuite și obiecte învechite? Există muzee în lume care contrazic total această idee. Muzeele ciudate se bucură de un real succes în rândul publicului.

Sa începem așadar călătoria noastră cu Muzeul Creioanelor din Cumbria, Anglia, unde pteți afla o mulțime de lucruri interesante despre istoria acestor minunate instrumente de scris.

Tot Anglia este țara care găzduiește și Muzeul Mașinilor de Tuns Iarba, unde “pasionații” acestor ustensile pot vedea nu doar mașini de tuns iarba ci și proiecte ale lor de când au apărut, până în prezent.
Și dacă tot sunteți în vizită, nu uitați să intrați și la Muzeul Vrăjitoriei din Boscastle, care a fost înființat acum 50 de ani și are o bibliotecă cu peste 3000 de volume pline cu vrăji.
Rămânem în Europa și vizităm de data aceasta Muzeul Canalizării din Paris, unde vom învăța despre istoria salubrității din capitala Franței și vom admira echipamente de protecție și haine ale lucrătorilor de la canalizare.
Dar cred ca cei mai inventivi rămân polonezii, care găzduiesc în orașul Opatowek un muzeu al chiloților. Da, ați auzit bine. Aici puteți admira peste 140 de piese de lenjerie intimă de la începutul secolului trecut și până astăzi. În plus, puteți vedea cam tot în materie de indispensabili.
Continuăm această serie a muzeelor ciudate dar schimbăm continentul. În Wisconsin se află un muzeu al muștarului, care expune 4800 de tipuri de muștar din toată America și din peste 60 de țări.
În Kansas putem vizita Muzeul Sârmei Ghimpate care a fost inaugurat în 1971 și unde puteți vedea 2000 de tipuri de sârmă ghimpată. O adevărată curiozitate am putea spune!
Dacă sârma ghimpată nu vă este pe plac, atunci poate vă va încânta mai mult istoria pompelor funebre din America, despre care veți învăța la Muzeul Funeraliilor din Houston. Are o suprafață de circa 4000 de metri pătrați și este plin ochi cu cosciuge și alte articole asemănătoare. 
Nu la fel de interesant însă pare Muzeul Nucilor de la Colegiul din Connecticut. Dacă va interesează nucile altfel decât pentru mâncare, aici este locul ideal pentru dumneavoastră: puteți admira spărgătoare de nuci, picturi cu nuci și sculpturi din nuci.
Iar pentru a încheia într-un mod cât mai plăcut, mergem în India, unde trebuie să vă opriți la Muzeul Internațional al Toaletelor. Aici veți putea admira o colecție destul de impresionantă de toalete de toate tipurile și culorile. Dacă va întrebați care este scopul acestui muzeu, ei bine, acela de a promova utilitatea toaletelor în rândul populației, aceștia fiind, se pare, reticienti la uzul lor.

     

Nesperat sau nu, vizitatorii acestor muzee au declarat ca au trăit experiențe de necrezut vizitând creioane, sârmă ghimpată sau nuci. Și mă gândesc că poate nu ne-ar strica nici nouă, românilor, un astfel de muzeu; rămâne sa va gândiți dumneavoastră căror lucruri să-l dedicăm.


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live