Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRILE DIMINETII Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

2 Iulie 2014
Vizualizari: 1828
Comentează add

Un studiu al Institutului de Politici Publice arată că în ultimul an muncitorii români şi bulgari din Franţa şi Marea Britanie au fost tot mai des victime ale unor mesaje xenofobe.

Muncitori români, "învinuiţi pe nedrept în străinătate"

mihaela-mihai

Foto: Arhivă Reuters.

Cetăţenii români şi bulgari care muncesc în Franţa şi în Marea Britanie sunt învinuiţi pe nedrept de fapte care afectează societatea, relevă un studiu prezentat, astăzi, de Institutul de Politici Publice.

Documentul mai arată că, în ultimul an, acuzele s-au intensificat, iar întreg fenomenul s-a extins în discursurile electorale susţinute de reprezentanţii partidelor extremiste.

Calificative precum "invadator", "şomer", "cerşetor", "infractor", "criminal", "suspect de şedere ilegală şi chiar de terorism" le-au fost cel mai des atribuite, iar presa a fost principalul conductor al mesajelor radicale şi xenofobe, după cum precizează Andreea-Doina Călbează, cercetător la Centrul Român de Politici Europene.

"Din datele statisticii pe care le-am găsit la Comisia Europeană, sau la Institutul de Statistică din Franţa, şi la Departamentul de Pensii din Marea Britanie.

"Aşadar, am folosit datele lor. Reiese că acesta nu este nici şomer sau sărac, ci mai degrabă calificat şi activ şi cu opţiuni limitate pe piaţa muncii, îndeosebi la ocupaţiile de nivel intermediar.

"61% dintre migranţii români şi bulgari au studii medii, 19% au studii superioare. Referitor la turismul social, doar între 1 şi 5% solicită sprijin social în statele în care merg", spune Andreea-Doina Călbează.


Etichete muncitoriromânibulgaripoliticiextremismcerşetorAndreea-Doina Călbează

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live