Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă

Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă a lansat un proiect de evaluare a securității și sănătății forței de muncă în curs de îmbătrânire din UE.

 Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă

Articol de Gabriela Tătărău, 21 Ianuarie 2017, 19:29

Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă a lansat un proiect de evaluare a securității și sănătății forței de muncă în curs de îmbătrânire din Europa, în contextul în care se estimează că aproape o treime dintre europeni vor avea peste 65 de ani până în 2040.

Proiectul „Munca în condiții mai bune de securitate și sănătate la orice vârstă” explorează tendințele demografice, provocările, strategiile și politicile existente pentru îmbătrânirea în condiții bune de securitate și sănătate la locul de muncă.

AUDIO: Europa la zi. Euranetplus.

În prezent, constatările sunt disponibile online și pot fi accesate ușor prin intermediul unui instrument de vizualizare interactiv, simplu de utilizat.

Până în 2040, se estimează că aproximativ 27% din populația Uniunii Europene va fi peste vârsta de 65 de ani. Acest lucru are implicații serioase pentru lucrători, angajatori și societate în general.

Obiectivele proiectului de trei ani, realizat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă, la cererea Parlamentului European, au fost să examineze siguranța și sănătatea lucrătorilor mai vârstnici și să identifice modalități pentru asigurarea muncii durabile.

Printre alte aspecte, proiectul aduce exemple de strategii de securitate și sănătate la locul de muncă, prin care sunt vizate forța de muncă în curs de îmbătrânire, motoarele și obstacolele către implementarea acestor strategii. Rezultatele au scopul de a sprijini dezvoltarea de politici în domeniu.

Un instrument de vizualizare multilingvă permite accesul ușor și rapid la rezultate. Cinci tablouri de bord interactive, grafice cu cifre și activități, toate permit utilizatorilor să exploreze aspectele principale și să compare demografia în funcție de țară și la nivelul uniunii.

De asemenea, utilizatorii pot verifica politicile, strategiile și programele existente în statele membre ale Uniunii Europene și să compare dezvoltarea de politici și abordările din diferite țări. În plus, sunt disponibile acum și recenzii, rapoarte și studii de caz despre strategiile de reabilitare și revenire în câmpul muncii.

Un raport general final combină toate constatările menționate în raport și analizează relevanța lor pentru politici. Fișa cu informații ce însoțește raportul conține un rezumat al punctelor esențiale. Toate aceste materiale, destinate informării factorilor de decizie și comunității de securitate și sănătate în muncă, sunt disponibile acum online.