Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Munca a doi dintre laureaţii Nobel, sprijinită financiar de UE

Munca a doi dintre laureaţii premiului Nobel pentru medicină din acest an, May-Britt Moser și Edvard Moser, a fost sprijinită financiar de Uniunea Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 08 Octombrie 2014, 10:52

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Consiliul European de cercetare îi salută pe câştigătorii din acest an ai Premiului Nobel pentru medicină.

Munca a doi dintre laureaţi a fost sprijinită financiar de Uniune.

"Mulţumesc. Am plâns, am fost şocată şi încă mai sunt" - este reacţia plină de surprindere a norvegiencei May-Britt Moser la aflarea veştii că a câştigat Premiul Nobel pentru medicină în acest an.

Ea împarte distincţia cu soţul său, Edvard Moser, şi cu americanul John O'Keefe, care are şi cetăţenie britanică.

Toţi trei sunt cercetători, specialişti în ştiinţe neurologice, şi au fost recompensaţi pentru munca lor asupra celulelor care constituie un sistem de poziţionare în creier - un fel de GPS intern al oamenilor.

Audio: Munca a doi dintre laureaţii Nobel, sprijinită financiar de UE. (Euranet Plus)

Descoperirile lor ajută la înţelegerea modului în care creierul creează, cu ajutorul unui anumit tip de celule nervoase, o hartă a spaţiului care ne înconjoară şi face posibilă orientarea.

Dragoş Cârneci, expert în neuroştiinţe, spune că activitatea acestor celule este mult mai complexă, ajutând la crearea amintirilor.

"Tot timpul când ne aducem aminte unde am fost şi cât am stat, apelăm la aceste celule. Practic, în felul ăsta ne construim amintirile autobiografice", a explicat Dragoș Cârneci.

Pentru mulţi neurologi, cercetările celor trei oameni de ştiinţă deschid calea unor tratamente pentru maladia Alzheimer şi pentru alte tipuri de demenţă senilă.

Primele semne ale acestor afecţiuni constau chiar în pierderea capacităţii de a se orienta în spaţiu.

Finanţare din partea Consiliului European de Cercetare

Îi felicit pe John O'Keefe, May-Britt Moser şi Edvard Moser pentru realizările lor" - spune preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

În prima sa reacţie după anunţarea câştigătorilor, şeful executivului comunitar aminteşte că munca de cercetare a celor doi oameni de ştiinţă din Norvegia a fost posibilă şi graţie sprijinului financiar oferit de Consiliul European de Cercetare.

Lansat în 2007, Consiliul este o iniţiativă europeană menită să-i susţină cu fonduri şi împrumuturi europene pe cei mai buni cercetători, ingineri şi savanţi din Uniune.

Nu sunt singurii laureaţi ai Premiului Nobel care au primit finanţare din partea Consiliului European de Cercetare.

Organismul a sprijinit financiar munca altor oameni de ştiinţă recompensaţi cu Nobel.

Printre ei se numără profesorul Ada Yonath, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2009, profesorul André Geim, câştigător în 2010 în domeniul fizicii, sau Christopher Pissarides, recompensat pentru economie tot în 2010.

Congrats to John O’Keefe, @MayBrittMoser & Edvard Moser for Nobel Prize in Physiology or Medecine @ERC_Researchhttp://t.co/s7QUVSBLIP

— José Manuel Barroso (@BarrosoEU) 6 Octombrie 2014