Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

2 Iulie 2019
Vizualizari: 720
Comentează add

Mugur Isărescu "trebuie evitată tentaţia de a ne grăbi să adoptăm moneda unică dacă nu suntem suficient pregătiţi".

Mugur Isărescu a prezentat obiectivele şi intenţiile pentru viitor ale BNR

iulian-olescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Arhivă.

După ce au avizat membrii Consiliului Fiscal, parlamentarii din comisiile reunite de finanţe-bănci îi audiază la această oră pe candiaţii pentru Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.

În numele echipei propuse, actualul guvernator al băncii centrale Mugur Isărescu, propus şi susţinut pentru un nou mandat în această funcţie, a prezentat obiectivele şi intenţiile pentru viitor ale instituţiei pe care o conduce.

El a punctat faptul că BNR va continua în direcţia unei politici prudente şi responsabile, obiectivul pe termen mediu şi lung fiind aderarea ţării noastre la zona euro.

Pentru detalii, suntem acum în direct cu redactorul nostru Iulian Olescu, bună ziua Iulian. 

Reporter: Bună ziua. Mugur Isărescu a subliniat faptul că România a avut o convergenţă reală solidă ajungând de la un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare de numai 29% din media europeană în 2000 la aproape 65% în prezent.

Ţinta necesară pentru aderarea la zona euro ar fi de aproximativ 70% iar guvernatorul spune că trebuie evitată tentaţia de a ne grăbi să adoptăm moneda unică dacă nu suntem suficient pregătiţi.  

Mugur Isărescu - Filozofia băncii centrale a României este să avem o abordare echilibrată în ceea ce priveşte atingerea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare cu alte cuvinte în ultimă instanţă ne interesează ca ţara să aibă o creştere economică de durată, să meargă pe calea convergenţei către zona euro. Progresele pe calea convergenţei reale prin această combinaţie de politică monetară flexibilă în cooperare cu politica de creştere economică promovată de către guvern, eu cred că a dat roade şi urmărim să mergem pe aceiaşi cale. 

Reporter- Mugur Isărescu a mai spus că politica monetară poate contrabalansa în unele momente efectele determinate de o politică fiscală şi de venituri prea relaxată în perioadele de avânt economic dar a subliniat faptul că pe termen lung este esenţial un mix echilibrat şi o coerenţă şi corelaţie a politicilor economice pentru a se evita derapajele care sunt foarte greu de ajustat ulterior.

Aici dezbaterile continuă cu întrebări adresate de senatori şi deputaţi guvernatorului BNR.


Etichete mugur isarescucrizabnr

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live