Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

18 Iunie 2019
Vizualizari: 321
Comentează add

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în Parlament

iulia-gherman

 Foto: Arhivă/ Agerpres

Moţiunea de cenzură prin care opoziţia încearcă demiterea guvernului va fi dezbătută şi votată astăzi în plenul Parlamentului. Documentul a fost depus şi prezentat miercurea trecută în faţa senatorilor şi deputaţilor.

Este pentru a treia oară când opoziţia încearcă să dea jos Executivul condus de Viorica Dăncilă.

Dezbaterile asupra moţiunii de cenzură sunt programate pentru ora 14:00 și vor fi urmate de un vot secret asupra documentului.

În susținerea demersului inițiat, PNL, USR și PMP subliniază ineficiența guvernului în organizarea alegerilor europarlamentare din diaspora și încercările repetate ale executivului PSD-ALDE de a emite ordonanțe de urgență pe tema justiției. Documentul este semnat şi de parlamentarii UDMR, care precizează că vor astfel să sancționeze incapacitatea administrativă și politica Guvernului Dăncilă manifestată în situația din Valea Uzului. Moţiunea de cenzură a fost citită în plenul reunit al Parlamentului, săptămâna trecută, de liberalul Gigel Ştirbu:

Gigel Ştirbu: În doi ani și jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o țară întreagă, au distrus rolul instituțiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza țara și au atentat constant la bazele democrației românești și ale statului de drept.

Moțiunea de cenzură se bucură și de sprijinul parlamentarilor Pro România. Din punct de de vedere matematic, semnatarii și susținătorii documentului nu acoperă cele 233 de voturi necesare pentru demiterea guvernului. Liderii opoziției spun însă că vor continua negocierile cu senatori și deputați din tabăra puterii până la momentul dezbaterilor. De cealaltă parte, PSD și ALDE atrag atenția că dețin majoritatea parlamentară pentru respingerea moțiunii de cenzură. Premierul Viorica Dăncilă, președinte interimar al social-democraților, a anunțat și strategia PSD la votul secret.

Viorica Dăncilă: Aşa cum au hotărât colegii în Biroul Permanent Național, dar și în grupurile reunite, vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie pe care colegii au luat-o prin vot și care a fost discutată și în cadrul Comitetului Executiv Național.

Viorica Dăncilă a mai spus că parlamentarii PSD care nu vor respecta această strategie riscă să fie excluși din partid. Plenul reunit al Parlamentului se va exprima astăzi prin vot asupra proiectului de înființare a unei comisii speciale pentru modificarea și completarea legislației din domeniul electoral.
 


Etichete motiune de cenzuraguvernparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live