Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

18 Iunie 2017
Vizualizari: 2774
Comentează add

UPDATE: Textul moţiunii de cenzură iniţiate de coaliţia PSD - ALDE împotriva cabinetului Grindeanu a fost citit în plenul parlamentului.

Moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Grindeanu

alina-stanuta

 Foto: cdep.ro.

UP-date: Textul moţiunii de cenzură iniţiate de coaliţia PSD - ALDE împotriva Cabinetului Grindeanu a fost citit, ieri după-amiază, în plenul Parlamentului. "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor - se intitulează documentul care va fi dezbătut şi votat în legislativ miercuri dimineaţă, la ora 11:00.

Angela Matei: Cei 222 de semnatari ai moţiunii susţin că retragerea sprijinului politic înseamnă încetarea mandatului primit şi că premierul Sorin Grindeanu ar fi trebuit să îşi dea demisia, atunci când coaliţia de guvernare a luat această decizie, în urma evaluării activităţii Executivului. În opinia parlamentarilor PSD şi ALDE,  premierul şi ministrul comunicaţiilor, rămaşi în funcţie au înţeles greşit că guvernarea se poate exercita şi în nume personal.

În text se vorbeşte despre guvernul Ponta, Grindeanu, Jianu şi se afirmă că rolul moţiunii este acela de a răspunde dacă acest guvern este legitim şi constituţional.

Liderul senatorilor social-democraţi, Mihai Fifor, care a citit documentul în plen, a subliniat că nu este vorba despre o moţiune de cenzură împotriva unui guvern PSD -ALDE, ci despre un act de responsabilitate politică.  

Mihai Fifor: "Demisia domnului Sorin Grindeanu din funcţia de prim-ministru era gestul firesc şi responsabil al oricărui politician demn şi matur politic. Criza politică putea fi evitată şi se putea proceda de îndată la formarea noii echipe guvernamentale. Parlamentul are obligaţia de a interveni cu maximă celeritate, cu fermitate şi intransigenţă pentru apărarea valorilor democratice, a funcţionării constituţionale a statului şi pentru asigurarea exercitării responsabile a autorităţii publice".  

În sală, la citirea moţiunii, au fost prezenţi 216 parlamentari, majoritatea PSD şi ALDE, inclusiv unii miniştri demisionari din Cabinetul Grindeanu; în schimb, băncile opoziţiei au fost goale, fiind în sală doar câţiva deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor naţionale.

A fost primul pas din procedura prevăzută de regulament, urmând ca miercuri, moţiunea să fie dezbătută în plenul Parlamentului şi supusă votului secret cu bile. Pentru a fi adoptată, trebuie susţinută prin 233 de voturi.

Ştirea iniţialăMoţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Grindeanu urmează să fie citită duminică în plenul Parlamentului, mai devreme cu o zi decât era programat.

Dezbaterile şi votul ar urma să se desfăşoare miercuri.

Liderii PSD au anunţat că moţiunea de cenzură la adresa Cabinetului Grindeanu va fi citită de la ora 16:30 în plenul Parlamentului.

Evenimentul va fi transmis in format video pe siteurile noastre romania-actualitati.ro şi politicaromaneasca.ro.

Potrivit informaţiilor oficiale de pe site-urile celor două Camere, la ora 14:00 au loc şedinţe ale Birourilor Permanente, separat la Senat şi Camera Deputaţilor, iar de la ora 16:00 este programată o şedinţă comună a Birourilor Permanente ale celor două Camere.

Organizaţiile PSD din ţară au votat ieri o declaraţie comună prin care condamnă categoric ceea ce consideră tentativa ilegală şi neconstituţională a celor doi foşti membri ai partidului, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta, de a prelua puterea executivă a statului.

Fac excepţie două filiale - Timiş, unde este preşedinte Sorin Grindeanu şi cea din Caraş-Severin, care nu s-a întrunit încă.

Pe de altă parte, tot ieri, premierul Sorin Grindeanu s-a aflat la sediul PSD din Timişoara, unde s-au strâns sute de susţinători ai acestuia.

Şeful executivului a cerut din nou demisia liderului PSD, Liviu Dragnea şi organizarea de urgenţă a unui congres al partidului.

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 233 de voturi pentru, iar PSD şi ALDE au, potrivit calculelor matematice, 247 de voturi.

Potrivit regulamentului comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură se prezintă Birourilor Permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţă comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii, iar dezbaterea documentului are loc la trei zile de la data citirii.

Este foarte probabil ca în această după amiază, în sala de plen să se afle doar parlamentari PSD şi ALDE, întrucât PNL şi USR au anunţat clar că nu vor participa la citirea moţiunii, iar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că nu vrea să arbitreze conflicte din PSD sau din alt partid.

Premierul Sorin Grindeanu se află la Palatul Victoria şi, după cum transmite reporterul nostru Petruţa Obrejan, la sediul guvernului sunt şi unii dintre consilierii săi.


Etichete motiune de cenzuraParlamentSorin GrindeanuPSDALDEMihai FiforVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live