Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Dinu

9 Septembrie 2021
Vizualizari: 926
Comentează add

Moţiunea de cenzură USR PLUS şi AUR va fi citită după-amiază, în plenul Parlamentului - au decis Birourile Permanente reunite ale celor două Camere.

Moţiunea de cenzură, citită azi, dar votată după decizia CCR

petruta-dinu

  Foto: Agerpres.

Moţiunea de cenzură USR PLUS şi AUR va fi citită după-amiază, în plenul Parlamentului - au decis Birourile Permanente reunite ale celor două Camere, dar dezbaterea şi votul vor avea loc doar după ce Curtea Constituţională se va pronunţa pe sesizarea premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern. 
 
Decizia luată astăzi de conducerea Parlamentului a fost anunțată de președinta Senatului, Anca Dragu, la finalul reuniunii. 'PNL și PSD folosesc toate mijloacele pentru a împiedica demiterea cabinetului condus de Florin Cîțu', spune reprezentanta USR Plus în Parlament.
 
Anca Dragu: Această aşteptare pentru decizia Curții Constituționale nu are niciun fel de rost și nu este întemeiat în niciun articol în Constituție. Am văzut că PNL și PSD folosesc toate tertipurile pentru a împiedica această moțiune de cenzură.
 
Liberalii au votat pentru decizia de amânare a dezbaterii și votării moțiunii de cenzură, cu excepția liderului PNL Ludovic Orban.
 
Ludovic Orban: Am fost prezent şi nu am votat această propunere. Nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere și decizie luată de Birourile Permanente Reunite este profund neconstituțională.
 
Vicepreședinta PNL Alina Gorghiu a explicat însă că votul majoritar de astăzi din Birourile Permanente reunite a fost dat pentru a nu se ajunge în situația în care Curtea ar fi declarat ilegală moțiunea de cenzură ulterior dezbaterii acesteia în Parlament.
 
Alina Gorghiu: Am votat împotriva începerii calendarului. A fost o propunere a PSD votată de USR și de AUR; ulterior am votat propunerea UDMR pentru amânarea calendarul, astfel încât dezbaterea și votul să fie după decizia CCR, iar astăzi vom participa la plen.
 
O poziție similară a avut și PSD, prin vocea reprezentantului Lucian Romașcanu.
 
Lucian Romașcanu: Nu vrem să fim în situația să avem cumva doi premieri, puși unul de coaliție și unul de Curtea Constituţională.
 
De cealaltă parte, reprezentanții AUR sunt nemulțumiți de decizia luată de conducerea Parlamentului și spun că vor solicita în plen ca dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură să aibă loc săptămâna viitoare. Senatoarea formațiunii Rodica Boancă:
 
Rodica Boancă: Această moțiune nu se va dezbate și nu se va vota în trei zile, așa cum ar fi fost constituțional și așa cum prevede Constituția și regulamentul Camerelor reunite ale Parlamentului, ci observăm astfel că există pentru prima dată în democrația din România o puternică încălcare a statului de drept și a separării puterilor în stat.
 
Moţiunea de cenzură depusă de USR Plus şi AUR va fi citită astăzi în plenul reunit, de la ora 16:00.

Etichete motiune de cenzuraparlamentCCR(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live