Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Buchir

23 Decembrie 2010
Vizualizari: 2119
Comentează add

Niciun parlamentar nu a votat moţiunea de cenzură a opoziţiei la legea-cadru a salarizării bugetarilor.

Moţiunea de cenzură a fost respinsă

beatrice-buchir

Moţiunea de cenzură a opoziţiei la legea-cadru a salarizării bugetarilor a fost respinsă, după ce niciun parlamentar nu a votat.

Parlamentarii au luat decizia de a nu vota după ce un accident a întrerupt şedinţa de plen, un bărbat aruncându-se de la unul din balcoane.

Parlamentul s-a întrunit pentru a dezbate şi supune la vot moţiunea de cenzură a opoziţiei la legea-cadru a salarizării bugetarilor.

Este a doua moţiune de cenzură dezbătută săptămâna aceasta, după cea de luni, la legea salarizării unitare pentru 2011, respinsă de legislativ.

Reprezentanţii PSD, PNL şi PC, iniţiatorii actualei moţiuni, afirmă că legea salarizării bugetarilor este antisocială şi antieconomică. Moţiunea reprezintă o nouă încercare a opoziţiei de a răsturna actualul Guvern şi, implicit, al lui Emil Boc, premierul, care are, deja, mai mult de şase moţiuni de cenzură la activ.

 

Demersul partidelor din afara arcului guvernamental vine în urma angajării răspunderii Guvernului pe cele două legi ale salarizării, din ziua de 14 decembrie.

 

Iniţiatorii moţiunii susţin că legea salarizării unitare este antisocială, deoarece reduce drastic veniturile celor 1,29 milioane de salariaţi din sectorul public şi, implicit, puterea de cumpărare a acestora, dar şi antieconomică, deoarece, reducându-se consumul, se reduce producţia şi, deci, se adânceşte criza economică în anul viitor.

 

Conform calculelor făcute de opoziţie, prin implementarea acestei legi va scădea ponderea cheltuielilor cu salariile bugetarilor şi, mai mult, spun parlamentarii PNL, PSD şi PC, se reduc, definitiv, salariile de bază cu 25%.

 

Textul moţiunii de cenzură mai arată că prin această lege, asumată direct de Guvern, se încalcă grav Codul Muncii şi legislaţia muncii.

 

Opoziţia a apelat şi la altă formă de contestare a celor două legi ale salarizării. Astfel, săptămâna viitoare Curtea Constituţională va lua în discuţie sesizările a 53 de parlamentari PNL pe procedura de legiferare a acestor texte de legi.

 

Legea-cadru stabileşte normele şi coeficienţii după care sunt plătiţi angajaţii bugetari, în timp ce legea salarizării unitare pe 2011 cuprinde, între altele, raporturile între salariile din sistemul public.


Etichete Emil BocPSDPNLPCmoţiune de cenzurăparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live