Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

31 Mai 2018
Vizualizari: 550
Comentează add

Parlamentul spaniol dezbate astăzi o moţiune de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor împotriva guvernului conservator al lui Mariano Rajoy.

Moţiune de cenzură depusă împotriva Guvernului spaniol

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Parlamentul spaniol. Foto: EPA/Agerpres.

Parlamentul spaniol dezbate astăzi o moţiune de cenzură depusă de Partidul Socialiştilor împotriva guvernului conservator al lui Mariano Rajoy.

Moţiunea ar fi adoptată în cazul în care opoziţia i-ar convinge şi pe reprezentanţii bascilor să voteze în favoarea sa.

Deputaţii ascultă acum pledoariile liderilor grupurilor parlamentare şi ale premierului Mariano Rajoy, care a citat intervenţiile opoziţiei în care aceasta susţinea că nu va face niciun pact cu secesioniştii catalani.

Pentru a obţine majoritatea necesară aprobării acestei moţiuni socialiştii au nevoie de sprijinul partidelor catalane şi basce, însă nu se ştie ce poziţie va avea Partidul Naţionalist Basc.

Formaţiunea ar putea anunţa, astăzi, cum vor vota cei cinci deputaţi ai săi, care ar putea decide soarta moţiunii şi deci a continuităţii lui Mariano Rajoy în fruntea Guvernului de la Madrid. Cu doar câteva minute în urmă, liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, a anunţat că partidul său va aplica bugetul pentru 2018.

Această afirmaţie ar putea fi cheia votului la această moţiune de cenzură deoarece Partidul Naţionalist Basc a cerut garanţii în schimbul votului pentru destituirea lui Mariano Rajoy.

Bugetul pe anul în curs prevede bani în plus pentru investiţii pentru regiunea Ţara Bascilor. Dezbaterile continuă, iar votul moţiunii va avea loc mâine. Pentru a avea succes, socialiştii au nevoie de majoritate simplă, adică de 176 de voturi.


Etichete Moţiune de cenzurăGuvernul spaniolspaniamariano rajoypartidul socialistilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live