Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mihaela Helmis

8 Octombrie 2021
Vizualizari: 846
Comentează add

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al Barocului,al Pre-iluminismului şi Iluminismului.

Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300 Moștenirea lui Samuel von Brukenthal în anul Brukenthal-300 - Conține audio

mihaela-helmis

Blazon. Poarta Palatului Brukenthal. Foto: Mihaela Helmis

Din perspectivă culturală, secolul al XVIII-lea este pentru Transilvania secolul conectării la pulsul occidental, un secol al Barocului,al  Pre-iluminismului şi Iluminismului. Într-o firească prelungire a realităţilor politice, sociale şi culturale ale secolului al XVII-lea, în fascinantul secol al Luminilor, Transilvania continuă să fie un spaţiu al alăturărilor, dar şi al confluenţelor culturale şi confesionale.  Mihaela Helmis găsește impreună cu dr . Iulia Messea  și acad. Ioan Aurel Pop nuanțe și chiar miresme  pe care cel mai adesea le legăm de cel ce ne-a lăsat la Sibiu moștenirea Brukenthal. 
 
În acest areal geo-cultural, apare, la 26 iulie 1721, o remarcabilă personalitate a epocii: Baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei între anii 1777–1787, care a realizat o operă culturală model, ce a contribuit esențial la profilul spiritual al acestui spațiu.
Opera sa politică, administrativă, educativă și mai cu seamă culturală are o mare  amploare și o însemnătate . Prin
 
Expoziţia  Living the Enlightenment. Brukenthal 300  deschisă la  Casa Albastră, Sala Multimedia, Piața Mare  din Sibiu , organizată acum, în anul 2021, când se celebrează 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, ne sunt prezentate  câteva „citiri” ale unor momente din viața, activitatea și preocupările sale, prin intermediul simbolurilor și metaforelor.
 
Acestea se pliază pe structura expoziției care marchează următoarele segmente: Palatul din Sibiu (Colecțiile / unitate în diversitate/ Decodificarea limbajului vizual al „artei regale” a francmasoneriei), Reședința de la Avrig (Conceptul estetic și utilitar), Reședința de la Sâmbăta (Conceptul estetic și utilitar), Utopia ideologiei democratice iluministe versus realitatea socială, anul 1784.
 
Expoziția este și prilejul de a oferi vizitatorilor o serie de lucrări de pictură și artă decorativă care, fie sunt expuse pentru prima dată, fie nu au mai fost prezentate public de mai bine de o jumătate de secol. Intre ele  un tablou de pe la 1790 ,cu o lumină tainică  ce reprezintă  o floare rară, un Cactus serpens inflorit , in jurul căreia baronul  aduna numerosi invitați pentru a împărtăși bucuria infloririi de o noapte , așa cum a împărtășit  de 250 de ani incoace ,bogăția culturală din palatul -muzeu de la Sibiu .
 
Expozitia  Living the Enlightenment. Brukenthal 300 ,curatori: dr. Iulia Mesea, dr. Daniela Dâmboiu, dr. Alexandru Sonoc,concept grafic: Chris Balthes este deschisă până în 31.10.2021
 
AUDIO:

 
 

Etichete Samuel von Brukenthalanul Brukenthal-300(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live