Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

20 Octombrie 2021
Vizualizari: 196
Comentează add

Rusia consideră că primul pas în direcţia ameliorării relaţiilor dintre Moscova şi NATO trebuie să-l facă Alianţa Nord-Atlantică.

Moscova „nu dramatizează ruperea relaţiilor instituţionale cu NATO”

alexandru-beleavski-moscova

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.        Foto:Arhivă.

Realizator: Simina Botar - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi la Kiev, că Rusia este un obstacol pentru pacea din estul Ucrainei şi că Moscova nu are niciun drept de veto la aspiraţiile Ucrainei de a se alătura NATO. Reuters aminteşte că aprecierile intervin pe fondul unei scăderi la nivelul războiului rece a relaţiilor dintre Occident şi Moscova. O degradare semnificativă au suferit şi relaţiile Rusiei cu NATO, declanşată de ocuparea Crimeei, în 2014. După ce şi-au închis practic relaţiile diplomatice, Rusia spune acum că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să facă primul pas pentru normalizarea legăturilor. Din Moscova transmite Alexandr Beleavschi:
Reporter: Rusia consideră că primul pas în direcţia ameliorării relaţiilor dintre Moscova şi NATO trebuie să-l facă Alianţa Nord-Atlantică, a declarat azi ministrul de externe Serghei Lavrov, adăugând că Rusia nu a iniţiat niciodată deterioarea relaţiilor cu NATO, după cum nici cu UE. Declaraţiile sale survin după decizia de ieri a Rusiei de a suspenda de la 1 noiembrie, pe termen nedeterminat, relaţiile instituţionale cu NATO. De la această dată îşi vor înceta activitatea misiunea Rusiei pe lângă alianţă, ca şi cea a NATO în Rusia şi va fi desfiinţat biroul de informare al NATO de la Moscova, ce funcţiona pe lângă ambasada belgiană. Rusia a declarat că această măsură este răspunsul la reducerea sistematică de către NATO a efectivelor misiunii sale pe lângă alianţă, inclusiv la ultima decizie de la începutul acestei luni a secretarului general Jens Stoltenberg. Acesta a retras acreditarea a unui număr de opt membri ai misiunii ruse, acuzaţi de spionaj, şi a redus componenţa totală a acesteia la 10 persoane. De asemenea, Rusia a acuzat Alianţa că a impus măsuri discriminatorii în ce priveşte accesul diplomaţilor săi la sediul NATO.

Anunţând ieri această decizie, Moscova a acuzat alianţa că duce o politică tot mai agresivă faţă de Rusia, propagă ideea falsă a aşa-numitei ameninţări ruse şi nu este interesată într-un dialog egal şi conlucrarea cu Moscova în vederea dezescaladării politice şi militare. Ministerul rus de Externe a subliniat că din aprilie 2014, a se înţelege după alipirea Crimeei la Rusia, Alianţa Nord-Atlantică a suspendat practic orice conlucrare cu Rusia pe linie civilă şi militară. Totuşi, în pofida rezonanţei politice a gestului, Moscova nu dramatizează ruperea relaţiilor instituţionale cu NATO. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că decizia nu va avea nicio urmare pentru Rusia, deoarece nu era nimic de rupt - a spus el - pentru că nu existau nici relaţii, nici dialog. Astăzi, Serghei Lavrov a extins pretenţiile la adresa NATO, declarând că Alianţa "a înmormântat regula de bază a Consiliului NATO-Rusia, şi anume de a avea consultări urgente în situaţii de criză. Şi mai important - a spus Lavrov - este că alianţa a anulat oficial toate contactele între militari". De asemenea, el a acuzat NATO că n-a răspuns nici la propunerile din 2019 ale Rusiei de a retrage exerciţiile militare de la graniţa comună şi de a fixa o anumită distanţă, care nu va putea fi depăşită de avioane şi nave militare. Lavrov a făcut această declaraţie la Soci, cu ocazia reuniunii anuale a Clubului Valdai, un forum internaţional de discuţii politice patronată de Kremlin. La sesiunea din acest an este anunţată şi participarea preşedintelui Vladimir Putin. Serghei Lavrov nu a comentat turneul european al ministrului american al apărării, Lloyd Austin, care marți s-a aflat în Ucraina, Lavrov refuzând să comenteze pe de altă parte ultimele declaraţii ale preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, că ar fi gata să se întâlnească cu preşedintele rus, Vladimir Putin.


Etichete (ii)moscovanatosua

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live