Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 12 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

4 Aprilie 2014
Vizualizari: 1526
Comentează add

Rusia a avertizat vineri România în legătură cu declaraţiile, în opinia sa, ''antiruseşti'' ale liderilor săi referitoare la criza ucraineană, conform unui comunicat al MAE rus.

Moscova avertizează Bucureştiul ''privind poziţiile antiruseşti"

sorin-solomon

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Foto: captură youtube.com

Rusia a avertizat vineri România în legătură cu declaraţiile, în opinia sa, ''antiruseşti'' ale liderilor săi referitoare la criza ucraineană şi a subliniat că o deteriorare a relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova ''nu este în interesul nimănui'', relatează AFP.

''Rusia a remarcat o serie de noi declaraţii antiruseşti ale preşedintelui român Traian Băsescu'', a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat.

''Liderul român a acuzat îndeosebi Rusia că a comis 'o agresiune împotriva Ucrainei'', a afirmat MAE rus, referindu-se la discursul ţinut pe preşedintele Băsescu cu ocazia marcării a 10 ani de la intrarea României în NATO.

Nici şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, ''nu rămâne mai prejos'', susţine MAE de la Moscova, în opinia căruia, ''în spatele unor astfel de atacuri se ghiceşte intenţia clară a Bucureştiului de a ignora cauzele iniţiale ale crizei ucrainene''.  

''Această retorică antirusească la vârful statului român /.../ nu este în interesul nimănui'', este de părere Moscova.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că momentele de criză, cum este cazul Ucrainei, sunt momentele cheie în care NATO îşi probează relevanţa, potrivit Agerpres.

Potrivit şefului statului, recentele evenimente din Ucraina, în care independenţa şi integritatea teritorială ale unui stat suveran au fost încălcate de Federaţia Rusă, prin utilizarea forţei militare, dovedesc pertinenţa analizelor anterioare şi înscrierea regiunii Mării Negre în prim-planul agendei politico-militare a Alianţei.

"Nu este acceptabil în secolul XXI ca utilizarea forţei armate să redevină un instrument în atingerea obiectivelor politice, pe seama altor state sau ca spectrul războiului să revină, ca ameninţare la adresa cetăţenilor şi a teritoriilor statelor din regiunea euroatlantică şi în mod deosebit din estul zonei Uniunii Europene şi a NATO", a afirmat Traian Băsescu la ceremonia aniversării a zece ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

MAE român "ia notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus"

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează că ministerul a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina.

Brandusa Predescu explica, intr-un comunicat, ca România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei iar aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional.

Comunicatul MAE precizeaza ca tentaţia MAE rus de a transfera criza gravă  pe care Rusia o traversează, în prezent, în relaţia sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică, în zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greşeală.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează că este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013  în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa.


Etichete RusiadeclaraţiiTraian BăsescuTitus CorlăţeanantiruseştiBrânduşa PredescuNATO,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live