Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ovidiu Suciu, Berlin

18 Iulie 2011
Vizualizari: 1827
Comentează add

Cancelarul german, Angela Merkel, nu crede că problemele financiare ale unor ţări din zona euro ar putea periclita bunăstarea uniunii monetare în ansamblu.

Moneda euro "nu este în criză"

ovidiu-suciu-berlin

Cancelarul germaniei, Angela Merkel. Foto: Arhivă Reuters.

Euro rămâne moneda ţărilor din UE, pentru că problemele din prezent nu pun în pericol soliditatea acestui proiect, susţine cancelarul german Angela Merkel.

"Afirm că moneda euro nu e în criză", a declarat Angela Merkel într-un interviu acordat unei televiziuni din Berlin.

În plus, cancelarul a ţinut să liniştească opinia publică, tot mai iritată în ultima vreme de ipoteza că băncile germane sunt cele care fac acum cele mai mari eforturi financiare pentru a menţine unitatea şi soliditatea monedei europene.

Criza datoriilor de stat, aşa cum se întâmplă în Grecia, nu poate pune în pericol rezerva de bani a depunătorilor germani obişnuiţi, a mai spus Angela Merkel, care a precizat totuşi că dificultăţile financiare ale Europei nu pot fi depăşite fără o implicare masivă a investitorilor particulari. 

Conducerea de la Berlin nu intră în panică pe fondul exacerbării crizei datoriilor în zona euro şi refuză să ia decizii sub presiune.

Cancelarul german, Angela Merkel, nu crede că problemele financiare ale unor ţări din zona euro ar putea periclita bunăstarea uniunii monetare în ansamblu.

Şefa executivului federal a reiterat că economiile cetăţenilor germani sunt în siguranţă.

Angela Merkel nu exclude o eventuală reeşalonare a datoriilor Greciei, dar priveşte sceptic o astfel de măsură.

Cancelarul de la Berlin a spus că va susţine şi la summitul special al UE de joi implicarea investitorilor privaţi în pachetele de salvare a ţărilor europene confruntate cu crize ale datoriilor.

Aceasta este o condiţie specială pusă de Berlin cu care numeroase alte state nu sunt de acord.

Măsura a întârziat adoptarea unei decizii privind acordarea unui al doilea pachet financiar Greciei pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată.

Guvernul german aşteaptă ca summitul de joi să constituie un semnal clar transmis pieţelor financiare.

Zona euro va lua măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea statului elen.  

Opoziţia social-democrată de la Berlin consideră, dimpotrivă, că euro şi întregul grup comunitar trec printr-o criză fără precedent.

Conducerea SPD şi-a oferit sprijinul pentru a găsi o rezolvare a actualelor probleme privind ajutoarele pentru ţările confruntate cu datorii.

Fostul ministru de finanţe Peer Steinbrück crede că o reeşalonare a datoriilor Atenei, cu renunţarea la 40-50% din acestea, este absolut necesară.

El spune că ar trebui ignorate total estimările agenţiilor de rating şi, în caz de nevoie, adoptat un mecanism care să oblige investitorii privaţi să contribuie la pachetele de salvare.


Etichete Angela Merkelmoneda eurocrizăGermaniazona euro

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live