Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, Madrid

4 Iunie 2014
Vizualizari: 972
Comentează add

Guvernul de la Madrid a aprobat proiectul legii organice privind abdicarea regelui Juan Carlos şi succesiunea automată la tron, potrivit Constituţiei.

Monarhia are "sprijin majoritar" în Spania

annamaria-damian-madrid

 Premierul spaniol Mariano Rajoy. Foto: Arhivă

Guvernul de la Madrid a aprobat proiectul legii organice privind abdicarea regelui Juan Carlos şi succesiunea automată la tron, potrivit Constituţiei.

În acelaşi timp, pe internet, pe reţelele de socializare şi în stradă zeci de mii de spanioli cer un referendum prin care să fie întrebaţi dacă doresc monarhie sau republică.

Proiectul aprobat de guvern în şedinţă extraordinară are un singur articol şi o unică dispoziţie finală.

În momentul în care Juan Carlos va ratifica prin semnarea legii organice propria abdicare va pierde inviolabilitatea, va avea probabil titlul de conte de Barcelona, moştenit de la tatăl său, iar regina Sofia ar putea fi numită Regină Mamă sau mai simplu Alteţă Regală.

Proiectul de lege, poate cel mai scurt din istoria democraţiei spaniole, a fost transmis astăzi Parlamentului şi va fi adoptat până la sfârşitul săptămânii viitoare atât de congresul deputaţilor cât şi de Senat.

Guvernul a considerat suficiente prevederile constituţionale pentru succesiunea la tron, moştenitorul direct îl va înlocui pe actualul rege.

Guvernul are încredere în Felipe Sexto

Executivul îşi reafirmă încrederea în viitorul rege, Felipe Sexto, a cărui pregătire, experienţă, caracter şi vocaţie de a fi în slujba Spaniei îl vor ajuta să-şi desfăşoare în mod adecvat funcţia şi să întărească monarhia parlamentară.

Pentru cei care doresc republică sau referendum, premierul a avut astăzi în cadrul unui forum organizat de revista britanică The Economist, un mesaj limpede.

"Spania este o democraţie şi legea e foarte importantă. Acum vedem că sunt persoane care cer referendum, schimbare, nu ştiu ce, toată lumea care doreşte să schimbe regurile jocului poate să facă asta, dar trebuie să folosească instrumentele stabilite prin legislaţie. Aşa că faceţi propuneri în Parlament pentru reforma Constituţiei dacă nu vă place actuala Constituţie.

"Aveţi dreptul să faceţi asta, însă ceea ce nu puteţi face este să încălcaţi legea. În democraţie suntem sub imperiul legii. Asta e foarte important, să fim conştienţi de acest lucru. Eu cred că monarhia are în Spania sprijin majoritar, şi dacă există oameni care nu agreează acest lucru să propună reformarea Constituţiei", a spus Mariano Rahoy.

Presiunea străzii există

O reformă a constituţiei este în acest moment imposibilă, dat fiind că partidele majoritare, conservator şi socialist, nu au nici un interes în acest sens.

Un referendum nici atât, deoarece acesta, potrivit legii fundamentale a ţării, poate fi convocat numai de rege, la propunerea premierului.

Presiunea străzii însă există deoarece formaţiunile de stânga şi diverse organizaţii vor continua să protesteze şi să ceară un referendum.

Mitingurile de aseară din zeci de oraşe, petiţiile on-line şi sondajele de opinie confirmă că majoritatea tinerilor sub 35 de ani nu doresc monarhie.

Pe de altă parte, să ne amintim că spaniolii au ales în toamna lui 2011, un parlament format în majoritate din membri ai partidelor tradiţional favorabile monarhiei, astfel încât este probabil ca până la viitoarele alegeri, în 2015, să nu se pună problema realmente vreunei schimbări de organizare politică şi administrativă a ţării. 


Etichete SpaniareferendumMariano Rajoyconstituţieregele Juan CarlosFelipe Saxtomonarhietron

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live