Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

26 Martie 2013
Vizualizari: 1667
Comentează add

Senatorii au aprobat astăzi numirea ministrului justiţiei, Mona Pivniceru, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României.

Mona Pivniceru, validată judecător la CCR

razvan-stancu

Mona Pivniceru. Foto: Agerpres.

Senatul a numit-o marţi pe Mona Pivniceru, actualul ministru al Justiţiei, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, transmite reporterul RRA acreditat la Senat.

Mona Pivniceru, propusă de PNL, a obţinut 99 de voturi pentru şi 33 împotrivă (dintre voturile senatorilor), Gheorghe Iancu, propus de PDL - 16 voturi pentru, şi 116 împotrivă, iar Florina Ruxandra Jipa, propusă de PP-DD - 17 voturi pentru şi 115 împotrivă.

Anterior, actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, a fost validată si de Comisia Juridică a Senatului pentru a ocupa funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, aceasta declarand că este judecător de carieră, profesor universitar din 1996 şi are două doctorate în drept.

Curtea Constituţională a României
  •  este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
  • îşi desfăşoară activitatea în plen, iar actele Curţii se adoptă cu votul majorităţii judecătorilor, dacă prin lege nu se prevede altfel.
  • cvorumul pentru plen este de două treimi din numărul judecătorilor. Judecătorii au obligaţia de a-şi exprima votul afirmativ sau negativ, abţinerea nefiind permisă.

Senatului îi revine un loc de judecător la Curtea Constituţională, după ce în iunie îi va expira mandatul actualului judecător Ion Predescu.

Luni, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.

Decizia lui Traian Băsescu vine ca urmare a faptului că, în luna iunie, expiră mandatul a trei judecători de la CCR: Aspazia Cojocaru, desemnată de Camera Deputaţilor, Axinte Gaspar, care a fost numit de Preşedinţie, şi Ion Predescu, din partea Senatului.

Astfel, şeful statului l-a propus pe Daniel Morar ca urmare a expirării mandatului lui Axinte Gaspar.

Propuneri de modificare a componenţei Curţii Constituţionale

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a apreciat luni că actuala componenţă a Curţii Constituţionale nu asigură echilibrul şi controlul reciproc între puterile statului.

În cadrul unei dezbateri referitoare la rolul Curţii din perspectiva proiectului de revizuire a Constituţiei, Mona Pivniceru a propus ca fiecare dintre puterile statului, legislativă, executivă şi judecătorească, să aibă câte trei reprezentanţi.

Prezent la dezbatere, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că această soluţie poate fi luată în calcul.

Totodată, fostul ministru liberal al justiţiei Tudor Chiuariu a propus să existe şi o procedură de recurs în cadrul Curţii Constituţionale, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Cătălin Purcaru.

Din cei nouă judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător.

Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.


Etichete judecătorCCRMona PivniceruSenatvalidarejustiţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live