Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 30 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

16 August 2012
Vizualizari: 2659
Comentează add

Judecătorul Mona Pivniceru a declarat pentru Radio România că nu va declina nominalizarea de a prelua portofoliul justiţiei deoarece "nu poate fi şantajată".

Mona Pivniceru doreşte să fie ministru al justiţiei Mona Pivniceru doreşte să fie ministru al justiţiei - Conține audio

beatrice-braileanu

Mona Pivniceru. Foto: Agerpres.

Judecătoarea Mona Pivniceru, propusă pentru a prelua portofoliul justiţiei a negat într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi că va declina nominalizarea.

Mona Pivniceru, care a fost fotografiată coborând din maşina fiului fostului premier Adrian Năstase, care ispăşeşte o condamnare cu închisoarea pentru fapte de corupţie, afirmă că nu poate fi şantajată.

Judecătorul a denunţat şi faptul că este urmărită, fără a preciza şi cine sunt urmăritorii.

"Nu iau în calcul această variantă pentru că nu toţi suntem şantajabili.

"Faptul că cineva m-a fotografiat ieşind din blocul în care locuiesc şi am mai intrat într-un alt bloc, urcându-mă într-o maşină care nu am ştiut a cui este, nu găsesc că este un lucru incriminant.

"Până la urmă avem o viaţă privată fiecare. Trebuie să facă anchetă pe această problemă şi să demonstreze care este greşeala.

"Faptul că m-am urcat în maşina unei colege? Nici n-am ştiut că este maşina lui Năstase", a declarat Mona Pivniceru pentru Radio România Actualităţi.

Audio: Judecătorul susţine că este un om filat.Anterior, într-o declaraţie pentru Gândul.info Mona Pivniceru declarase că ia în calcul varianta renunţării la nominalizare, precum şi a revenirii asupra demisiei din Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii analizează oportunitatea efectuării unor verificări în legătură cu buna reputaţie a judecătorului Mona Pivniceru în perioada următoare, în urma situaţiei create de publicarea în mass-media a fotografiilor cu pricina.

Premierul Victor Ponta a spus joi că, dacă Mona Pivniceru va renunţa la preluarea mandatului de ministru al justiţiei, va face o altă propunere după ce se va consulta şi cu preşedintele interimar, Crin Antonescu.

"Doamna Pivniceru nu este colonel şi nu poate să răspundă la ordine. Dacă nu mai doreşte să fie ministru, o să căutăm pe altcineva", a declarat Victor Ponta potrivit Mediafax.
   
Premierul a mai zis că Mona Pivniceru "nu a apărut din spuma mării", ci este judecător de 20 de ani şi o persoană publică.

"Cum i s-a scos imediat un mic dosărel, o poză, taman când trebuia sa fie în guvernul USL!", a mai comentat premierul.

Politicul "nu intervine în justiţie"

Premierul Victor Ponta a dat joi asigurări că politicul nu intervine în justiţie şi asupra independenţei acesteia.
 
"Consiliul superior al magistraturii este o structură independentă şi are dreptul să acţioneze cum consideră de rigoare", a declarat premierul.
 
Şeful guvernului a subliniat însă faptul că dacă ar fi avut dreptul legal să convoace acest consiliu ar fi făcut-o, "pentru că este absolut necesar să avem un ministru al justiţiei", referindu-se la nominalizarea judecătorului Mona Pivniceru pentru acest portofoliu.
 
Pentru a putea ocupa funcţia de ministru al justiţiei este necesar ca membrii CSM să aprobe detaşarea judecătorului Mona Pivniceru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Într-un comunicat al Consiliul Superior al Magistraturii, se arată că la data de 8 august 2012 a fost înregistrată cererea de demisie din funcţia de membru ales al CSM a judecătoarei Mona Pivniceru.
 
Comunicatul mai precizează că demisia unui membru CSM nu este efectivă şi nu produce efecte juridice până când plenul CSM nu ia act de aceasta.
 
Calendarul de şedinţe publice a plenului CSM a fost stabilit pentru săptămâna 20-24 august 2012, anterior acestei perioade fiind imposibilă reuniunea plenului în condiţii de cvorum, se precizează în comunicatul CSM.
 
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat decretul pentru desemnarea premierului Victor Ponta ca ministru interimar al justiţiei, după ce cel care deţinea portofoliul justiţiei, Titus Corlăţean, a preluat ministerul afacerilor externe.
 
Victor Ponta o propusese în locul lui Titus Corlăţean pe Mona Pivniceru, care este şi membru al CSM.
 
Secţia pentru judecători a CSM a decis însă, în unanimitate, că Mona Pivniceru nu poate fi detaşată la ministerul justiţiei, întrucât trebuie mai întâi să-şi dea demisia din CSM.

Etichete Mona Pivniceruministru justiţieiCSMVictor Ponta

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live