Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Buculei, Suceava

6 Noiembrie 2018
Vizualizari: 632
Comentează add

Manifestări pentru marcarea a 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina au loc la Cornu Luncii în judeţul Suceava.

Moment istoric la Cornul Luncii

mihaela-buculei-suceava

Foto: Radio România.

Manifestări pentru marcarea a 100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovina au loc astăzi la Cornu Luncii în judeţul Suceava.

A avut loc un ceremonial militar şi religios, la care au fost prezenţi reprezetanţi ai principalelor instituţii judeţene şi localnici.

Moment istoric am putea spune astăzi la Cornul Luncii. Toţi cei care tranzitează DN 2E sunt întâmpinaţi, de la intrarea în comună şi până la ieşire, de steaguri tricolore, semn că aici are loc un eveniment important.

În urmă cu aproximativ o oră a avut loc inaugurarea Muzeului Unirii, organizat în fostul pichet grăniceresc din Cornu Luncii.

De fapt, spun istoricii, de aici a început intrarea trupelor române în Bucovina în urmă cu 100 de ani.

Mai întâi, o delegaţie din Câmpulung Moldovenesc a ajuns în punctul vamal de la Cornu Luncii, după care în jur de 10.000 de soldaţi au restabilit ordinea din punct de vedere militar, trecând prin acest loc spre Cernăuţi.

La 11 noiembrie 1918, armata română sub comanda generalului Zadik a intrat fară niciun foc de armă în Cernăuţi, fiind întâmpinată cu aplauze. La această oră are loc sfinţirea "Panteonului Eroilor" din localitate şi a monumentului destinat eroului martir, sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici, erou al revoluţiei. După-amiază vor avea loc şi alte manifestări dedicate Unirii.


Etichete Cornul Luncii100 de ani de la intrarea triumfală a trupelor române în Bucovinaceremonial

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live