Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

22 Mai 2022
Vizualizari: 306
Comentează add

Locuitorii din raionul Dubăsari din Republica Moldova au rememorat momentele războiului din Transnistria și și-au exprimat îngrijorarea față de evenimentele recente din regiune.

Moldovenii rememorează războiul din Transnistria

mario-balint

Intrarea în Tiraspol, capitala autoproclamatei Republici Transnistrene.            Foto: Aleksey FILIPPOV / AFP.

Realizator: Ciprian Sasu - În aceste zile, locuitorii din raionul Dubăsari din Republica Moldova au rememorat momentele războiului din Transnistria, din urmă cu 30 de ani și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele recente din regiune. Mario Balint.

Reporter: La Pohrebea, Nistrul face un cot. Pe malul celălalt, la câțiva kilometri se află orășelul Criuleni. În urmă cu 30 de ani, locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului ascultau noaptea sunetul armelor și priveau trasoarele care luminau cerul.

-: A fost atacat pichetul de polițiști, unde a fost omorât polițistul de serviciu, Sodnicenko, câțiva băieți polițiști au fost luați prizonieri, răniți, și au fost duși în regiunea podului /.../ și din ziua aceea s-a început.
-: La poziție, bărbații noștri stăteau, ei știau din pușcă cine împușcă și cum împușcă. Stăteau mai altfel, dar în sat era mai strașnic, că nu știai de unde împușcă, cine împușcă și cu ce se va termina. 
Reporter: Din punctul lor de vedere, de țărani moldoveni care au trecut printr-un război în urmă cu 30 de ani, situația de astăzi din Transnistria este mai îngrijorătoare decât în trecut.
-: Aici sunt implicați geopolitic și mai puternice forțe. Dacă atunci noi puteam să numim așa, un fel de separatism, acuma, să mă scuzați, sunt forțe de nivel foarte global. Atunci mergea vorba de o regiune a Moldovei, dar acum e mai strașnic.


Etichete (ii)moldovarazboitransnistria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live