Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Moldovan: Nu există diferențe majore între vaccinul Pfizer și Moderna

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a vorbit la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină despre campania de vaccinare antiCOVID-19.

Moldovan: Nu există diferențe majore între vaccinul Pfizer și Moderna

Articol de Luminiţa Voinea, 19 Ianuarie 2021, 13:01

La nivel global, omenirea continuă traverseze una dintre cele mai dificile perioade.

Chiar dacă avem un vaccin antiCOVID-19, numărul celor bolnavi se menține în creștere, iar veștile referitoare la identificarea unor noi tulpini mai agresive creează firești îngrijorări.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că 2021 ar putea fi mai greu decât 2020, din cauza răspândirii variantelor noi, mult mai contagioase, ale coronavirusului.

O nouă tulpină deosebit de transmisibilă, depistată inițial în Marea Britanie, s-a răspândit deja în 50 de țări și teritorii.

Vaccinul antiCOVID-19, un vis devenit realitate în urma unui efort supraomenesc al celor mai strălucite minți din domeniul cercetării medicale, este șansa întregii lumi de a pune capăt pandemiei.

“Nu există diferențe majore între vaccinul Pfizer și Moderna”

România a înregistrat un record în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore, cu peste 30.000 de persoane care s-au vaccinat.

Totodată, un număr de peste 300.000 de români eligibili s-au înscris deja în etapa a doua de vaccinare.

Invitată la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, declară că ambele vaccinuri existente în acest moment pe piață, BioNTech Pfizer și Moderna au aproximativ aceeași eficacitate.

Între ele nu există diferențe majore, ci diferă doar modalitatea de păstrare.

Secretarul de stat a mai afirmat că pacienții nu au posibilitatea de a alege între cele două vaccinuri.

“Nu sunt foarte mari diferențe, amândouă sunt bazate pe tehnologia ARN mesager. Ceea ce este diferit este modalitatea de păstrare. Cel de la Pfizer poate fi păstrat la -80 de grade, iar cel de la Moderna între 2 și 8 grade, pe o perioadă de 30 de zile, astfel încât manipularea este diferită. Aceste vaccinuri prentâmpină, mai ales cel de la Moderna, ca pacientul care este vaccinat să nu facă forme medii sau severe de boală. La fel și cel de la Pfizer. Nu au fost făcute diferențieri privind administrarea unuia sau altuia și nu este la latitudinea pacientului să aleagă. Nici nu ar avea vreun rost pentru că, din punct de vedere practic, nu există diferențe majore”.

În ceea ce privește etapa a II-a de vaccinare, care a început astăzi în România, deși au fost sincope la înscrierea pe platforma pusă la dispoziție de autorități, pe măsură ce programările se vor derula, problemele vor fi rezolvate.

“E foarte greu pentru că tot ce se face, se face cu eforturi mari si într-un timp scurt. S-a încercat ca platforma de programări să fie ușor utilizabilă, dar e un mijloc tehnic de o anvergură deosebită și era nevoie de timp pentru a se testa. S-a lucrat din greu , am încercat să venim cu informații cât mai utile pentru construcția platformei, care să o facă facilă. Ne-am fi dorit să începem eșalonat această fază a II-a. Chiar dacă au fost sincope de funcționare pentru care ne cerem scuze, e important să ne gândim că e un început. Sperăm ca pe măsură ce programările se vor derula, lucrurile să funcționeze mai bine. Avem nevoie de înțelegere, colaborare și sprijin”.

Vaccinul, între speranță și îndoială

Dincolo de faptul că vaccinarea reprezintă, în opinia specialiștilor, cea mai sigura și mai rapidă cale de a ne proteja în fața virusului, există și câteva motive de îngrijorare.

Prima și cea mai importantă, ar fi legată de disponibilitatea vaccinului, având în vedere că o treime din ţările Uniunii Europene reclamă că au primit un număr semnificativ mai mic de vaccinuri Pfizer, după ce compania americană a încetinit livrările.

Pfizer a explicat că este o problemă temporară, legată de creşterea capacităţii de producţie, dar șase ţări europene spun că situaţia este inacceptabilă, pentru că afectează credibilitatea vaccinării.

România este afectată şi ea de situaţie, dar campania de imunizare va continua.

Pentru țara noatră, reducerea numărului de doze va fi de aproape 40% în următoarele trei săptămâni, dar, ulterior, ritmul de livrare ar urma să fie intensificat.

Până în septembrie ar trebui să primim 20 de milioane de doze, ceea ce va asigura imunizarea a 10 milioane de români.

“Trebuie să înțelegem că nu avem atât de multe doze de vaccin pe cât ne-am dori, deoarece capacitatea de producție e una limitată.Va fi greu în aceste trei săptămâni cu o doză redusă din vaccinul Pfizer, dar este un apel la a avea răbdare și înțelegere, la a respecta măsurile de igienă, tocmai pentru că există speranța ca, la un moment dat, numărul dozelor de vaccin să fie suficiente. Ca țară, suntem printre cei norocoși pentru că există alte țări non-UE pentru care cantitatea de vaccin este mult mai mică”, spune secretarul de stat Andreea Moldovan.

O altă îngrijorare a fost legată de dorința personalului medical de a se vaccina, unii dintre medici fiind sceptici.

“Un alt of este legat de complianța personalului medical la vaccinare. M-aș fi așteptat ca dorința personalului medical să fie mai crescută. Am înțeles teama de nou, de repercusiuni, dar pe măsură de zilele de campanie se derulează, tot mai mulți colegi doresc să se vaccineze”.

Cât de sigur e vaccinul?

Secretarul de stat Andreea Moldovan dă asigurări că vaccinarea este o metodă sigură de prevenție și că există deja primele studii care dovedesc acest lucru.

“Din punct de vedere al tehnologiei de fabricație, părerea mea este că este mai nou, mai sigur și mai performant decât toate celelalte vaccinuri care au fost puse în utilizare până acum. Există un studiu deja făcut pe 1.300.000 de oameni din Israel, care ne arată că acest vaccin este sigur din punct de vedere al administrării. Este sigur, este testat”.

De altfel, secretarul de stat spune că faptul că s-a vaccinat reprezintă o dovadă de încredere și, cel mai probabil, medicii nu și-ar fi administrat vaccinul dacă ar fi avut suspiciuni.

“Faptul că m-am vaccinat printre primii e dovada că am încredere în acest vaccin pentru că am și studiat. Vaccinologia mă pasionează. Faptul că ne-am vaccinat e dovada că oamenii în cunostință de cauză au studiat profilul de siguranță al vaccinului și l-au administrat. Nu cred că ne-am fi vaccinat, dacă știam că există suspiciuni”.

Obiectivele mandatului de secretar de stat

Numită recent în funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, medic epidemiolog, a fost director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, spital încadrat de la începutul pandemiei în linia întâi COVID-19.

Pe parcursul carierei în medicină, a efectuat un stagiu în Elveția, la Geneva, unde a lucrat în același spital cu profesorul universitar Didier Pittet, considerat părintele modern al igienei mâinilor, măsurile propuse de echipa lui, promovate la nivel global, având ca efect scăderea importantă a ratei infecțiilor nosocomiale din spitale și salvarea de vieți omenești.

S-a reîntors în țară, la Brașov, iar în anul 2013, spitalul în care medicul Andreea Moldovan a fost coordonator al Compartimentului Prevenire și Control al Infecțiilor Nosocomiale a câștigat premiul de “Cel mai curat spital din Europa”, premiu acordat de Organizația Mondială a Sănătății.

De aceea, scăderea numărului de infecții nosocomiale reprezintă un obiectiv al secretarului de stat Moldovan, alături de gestionarea campaniei de vaccinare.

“Obiectivele mele sunt cele legate de vaccinare și de gestionarea crizei COVID. Vin din sistem și știu care sunt lipsurile și poate acesta este marele meu avantaj. Pentru că vin din spitale care nu sunt curate, sau nu au circuite corecte, nu sunt îngrijite, vin din spitale unde există lipsuri, care trebuie rapid remediate, vin din spitale unde se întâmplă mai mult decât ar fi cazul să apară infecții nosocomiale si unde sunt oameni care nu au alternative de a se trata decât în astfel de spitale și au un risc de a se complica implacabil”.

Secretarul de stat pregătește, împreună cu echipa de la Ministerul Sănătății, un pachet de norme clare pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale.

“În ceea ce privește infecțiile nosocomiole, ne situăm pe un loc trist. În cifre suntem bine, pentru că nu știm să raportăm exact infecțiile. Ele apar, dar încă suntem în faza în care ascundem destul de mult sub preș. E unul dintre obiectivele pe care le am, alături de echipa mea, de a învăța să declarăm aceste infecții. Avem în vedere un pachet de norme care să ne ajute în prevenirea infecțiilor nosocomiale, în acest sens având ajutorul Legii infecțiilor nosocomiale, publicată în 3 ianuarie. Este foarte mult de lucru si este unul dintre obiectivele mele, ca medic de boli infecțioase“.

Dincolo de obiectivele sale, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține că ne așteaptă în continuare un an greu, cu multe necunoscute, dar respectând măsurile de protecție ne vom ajuta si vom fi actori activi în această pandemie.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 18/19 ianuarie 2021 - partea I

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 18/19 ianuarie 2021 - partea a-II-a

Ghid de supraviețuire în pandemie. Sfaturile psihologului Mihai Copăceanu
Serviciul de noapte 17 Noiembrie 2020, 16:02

Ghid de supraviețuire în pandemie. Sfaturile psihologului Mihai Copăceanu

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a discutat despre cum pot face față adulții și adolescenții, stresului și anxietății...

Ghid de supraviețuire în pandemie. Sfaturile psihologului Mihai Copăceanu
Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei
Serviciul de noapte 16 Martie 2024, 09:19

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei

În 12- 13 martie s-a desfășurat 2DAY AMBASSADOR, evenimentul anual de diplomație și Afaceri globale desfășurat de Complexul...

Procesul lui Adolf Eichmann: O reconstituire memorabilă a istoriei
Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele
Serviciul de noapte 12 Martie 2024, 14:40

Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele

Tinerele cercetătoare premiate în 2023 de L’Oréal – UNESCO au prezentat proiectele câștigătoare la emisiunea Serviciul de...

Burse private „Pentru Femeile din Științe”. Cine sunt câștigătoarele
Femei de succes în știință
Serviciul de noapte 11 Martie 2024, 10:02

Femei de succes în știință

Serviciul de noapte vă prezintă câștigătoarele celei de-a XIV-a ediții a competiției de proiecte de cercetare L’Oréal -...

Femei de succes în știință
Serviciul de noapte, ediție specială: “In Memoriam Dinu Săraru”
Serviciul de noapte 04 Martie 2024, 08:44

Serviciul de noapte, ediție specială: “In Memoriam Dinu Săraru”

Începând cu ora 00.05, veți putea asculta o ediție specială a Serviciului de noapte în memoria scriitorului Dinu Săraru.

Serviciul de noapte, ediție specială: “In Memoriam Dinu Săraru”
Înmatricularea vehiculelor se va putea face on-line
Serviciul de noapte 02 Martie 2024, 14:17

Înmatricularea vehiculelor se va putea face on-line

Ministerul Afacerilor Interne continuă procesul de digitalizare a serviciilor oferite cetățenilor.

Înmatricularea vehiculelor se va putea face on-line
EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru  Gala “Women In Economy”
Serviciul de noapte 27 Februarie 2024, 16:47

EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru  Gala “Women In Economy”

Zece personalități feminime care contribuie constant la o societate mai echitabilă, mai deschisă și mai incluzivă vor fi...

EXCLUSIV Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine la București pentru  Gala “Women In Economy”
AVANPREMIERĂ. Cristina Chiriac, președinta CONAF, vine cu noutăți despre Gala “WOMEN IN ECONOMY”
Serviciul de noapte 26 Februarie 2024, 12:34

AVANPREMIERĂ. Cristina Chiriac, președinta CONAF, vine cu noutăți despre Gala “WOMEN IN ECONOMY”

Maria Țoghină vă așteaptă la o nouă ediție interactivă a emisiunii Serviciul de noapte.

AVANPREMIERĂ. Cristina Chiriac, președinta CONAF, vine cu noutăți despre Gala “WOMEN IN ECONOMY”