Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! Miercuri, 17 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

10 Mai 2019
Vizualizari: 534
Comentează add

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, a anunțat că intenţionează să participe la noua cursă de cucerire a Lunii.

Modulul Blue Moon. Jeff Bezos intră în cursa pentru recucerirea Lunii Modulul Blue Moon. Jeff Bezos intră în cursa pentru recucerirea Lunii - Conține video

radio-romania-actualitati

Jeff Bezos: iată "Iată Blue Moon". Foto: Agerpres/AP.

Cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, CEO-ul grupului Amazon şi al companiei spaţiale Blue Origin, a anunţat în cadrul unei ceremonii organizate joi la Washington că intenţionează să participe la noua cursă de cucerire a Lunii şi a prezentat în acest sens proiectul unui modul de aselenizare, Blue Moon, care va fi capabil să transporte vehicule şi echipamente pe suprafaţa selenară în 2024, informează AFP, citat de Agerpres.

VIDEO:

Blue Origin, companie spaţială cu peste 2.000 de angajaţi, finanţată de celebrul miliardar american după înfiinţarea ei în anul 2000, a intrat astfel în competiţie cu alte companii renumite, care rivalizează pentru a semna contracte cu NASA în vederea revenirii astronauţilor americani pe Lună peste cinci ani.

"Iată Blue Moon", a declarat Jeff Bezos în cadrul ceremoniei de prezentare a acestui modul de aselenizare.

În spatele lui, cortina a fost trasă şi a lăsat să se vadă macheta unui modul spaţial de talie mare, cântărind peste trei tone când este gol şi 15 tone când este încărcat cu carburant, echipat cu un singur motor. Modulul va putea să transporte 3,6 tone de echipamente pe suprafaţa lunară (6,5 tone într-o versiune ulterioară, care va fi mai mare).

Modulul de aselenizare, plasat pe patru picioare metalice, are o punte superioară, pe care vor putea fi fixate diverse echipamente. Un mare rezervor sferic pentru carburant (hidrogen lichid) se află în centrul său.

"Este un vehicul incredibil şi va merge pe Lună", a declarat Jeff Bezos.

Acest modul de aselenizare este dezvoltat de peste trei ani, a precizat antreprenorul american. El va putea să transporte instrumente ştiinţifice, patru mici rovere, dar şi un viitor vehicul presurizat ce va asigura deplasarea echipajelor umane.

Deşi Blue Moon nu va putea să transporte el însuşi astronauţi, este suficient de mare pentru a primi pe puntea sa centrală un "vehicul de ascensiune", adică un mic vas spaţial, construit de alte companii, ce va permite astronauţilor să urce de pe suprafaţa lunară către o viitoare staţie spaţială de pe orbita Lunii.

Obiectivul misiunii este aselenizarea la polul sudic al Lunii, unde există apă în formă de gheaţă. Apa poate fi exploatată pentru a produce hidrogen, care va putea fi folosit apoi în scopul explorării Sistemului Solar.

Potrivit unui document publicat de compania Blue Origin, obiectivul primei aselenizări vizează anul 2024, adică tocmai data fixată în urmă cu mai puţin de două luni de guvernul preşedintelui Donald Trump pentru revenirea pe Lună a astronauţilor americani, în rândul cărora se va afla şi o femeie. Jeff Bezos nu a dialogat cu jurnaliştii în cadrul prezentării sale de joi.

"Putem să contribuim la respectarea acestui termen, însă acest lucru este posibil doar pentru că noi am început acest proiect în urmă cu trei ani. Este timpul să ne întoarcem pe Lună şi de data aceasta să rămânem acolo", a spus Jeff Bezos.

Colonii în spaţiu

Termenul 2024, anunţat de vicepreşedintele Mike Pence la sfârşitul lunii martie, a aruncat NASA într-o frenezie de activităţi diverse, întrucât misiunea era iniţial prevăzută pentru 2028.


Nimic nu este gata: nici puternica rachetă (SLS) care trebuie să transporte vehicule şi astronauţi, nici elementele care vor compune viitoarea mini-staţie de pe orbita lunară, care va servi ca punct intermediar de staţionare pentru această misiune, nici modulul de aselenizare şi nici roverele de care vor avea nevoie astronauţii.

Agenţia spaţială americană este pe cale să finalizeze cererile de ofertă pentru realizarea acestui modul de aselenizare.

Lockheed Martin a prezentat în urmă cu mai multe luni propriul său proiect, ce va fi capabil să transporte echipaje de astronauţi.

În ceea ce priveşte SpaceX, compania rivală creată de Elon Musk, aceasta se concentrează pe alte proiecte: o capsulă pentru NASA pentru a conecta Staţia Spaţială Internaţională de Terra şi o rachetă de mari dimensiuni ce va fi capabilă să transporte turişti în călătorii organizate în jurul Lunii în 2023.

Anunţul făcut joi seară de Jeff Bezos a fost precedat de un lung monolog despre pasiunea lui pentru spaţiu.

Magnatul american a descris colonii spaţiale futuriste, imaginate după modelele create de fizicianul Gerard O'Neill, adevărate lumi artificiale, ce ar putea să asigure omenirii alternative de supravieţuire în contextul în care Terra este o planetă cu resurse limitate.

"Munca generaţiei mele este de a construi infrastructura. Vom construi un drum al spaţiului", a declarat Jeff Bezos.

El a confirmat şi că uriaşa rachetă dezvoltată de Blue Origin, denumită New Glenn, va fi finalizată în 2021. Aceasta va oferi "o reducere radicală a costurilor de lansare", a promis antreprenorul american.

Un alt proiect al companiei Blue Origin este mica rachetă New Shepard, dedicată călătoriilor turistice cu durate de câteva zeci de minute imediat deasupra frontierei ce delimitează atmosfera Terrei de spaţiu (altitudinea de 100 de kilometri).

Această rachetă, care a trecut cu bine 11 teste realizate în Texas, fără echipaje de astronauţi, va trimite pentru prima dată oameni în spaţiu în acest an, a confirmat Jeff Bezos.


Etichete Blue Moonmodul lunarJeff Bezos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live