Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Ianuarie 2019
Vizualizari: 732
Comentează add

Comisia economică din Senat invită, marţea viitoare, la consultări în Parlament atât conducerea Băncii Naţionale a României, cât şi pe cea a Consiliului Concurenţei.

Modul de calcul al indicelui ROBOR

florin-lepadatu

 

Comisia economică din Senat invită, marţea viitoare, la consultări în Parlament atât conducerea Băncii Naţionale a României, cât şi pe cea a Consiliului Concurenţei, alături de alţi factori implicaţi în domeniul financiar bancar.

Una dintre temele de discuţie va fi modul de calcul al indicelui ROBOR, în funcţie de care se stabilesc dobânzile variabile la creditele în lei.

Preşedintele Comisiei, senatorul ALDE Daniel Zamfir, a afirmat, marţi, la "Apelul Matinal" de la Radio România Actualităţi că mecanismul folosit de BNR pentru calculul ROBOR este artificial şi a explicat.

Daniel Zamfir: "La calculul ROBOR se ia în discuţie cotaţiile pe care băncile le fac în momentul în care se stabileşte cursul ROBOR, şi nu tranzacţiile pentru că poţi să cotezi, la o anumită valoare, dar să nu tranzacţionezi la valoarea aceea.

Valoarea reală a ROBOR-ului este cea la care se tranzacţionează pe piaţă, nu la cea la care băncile cotează fără să tranzacţioneze.

Eu cred că nu e deloc transparent, iar dacă este transparent, uite, are ocazia guvernatorul să ne spună, marţi, când a fost invitat.

Din investigaţia Consiliului Concurenţei a reieşit că băncile fac o înţelegere între ele.

Niciodată nu am avut parte de o anchetă serioasă care să ducă la bun sfârşit lucrul acesta."

Banca Naţională susţine că piaţa ROBOR funcţionează de peste 10 ani, mecanismul fiind transparent.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, consideră că senatorul ALDE Daniel Zamfir are, cităm, probleme de înţelegere a pieţei, atunci când spune că băncile şi BNR truchează calcularea indicatorului.


Etichete BNR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live