Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 14 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

3 Martie 2014
Vizualizari: 1406
Comentează add

Două dintre măsurile considerate benefice sunt cele privind aplicarea popririlor asupra conturilor bancare şi regimul rambursării de TVA în cazul sumelor mici.

Modificările din Codul Fiscal, publicate în Monitorul Oficial

iulian-olescu

Ordonanţa de urgenţă care aduce modificări în legislaţia fiscală a fost publicată în "Monitorul Oficial".

Principalele schimbări sunt legate de gestiunea datoriilor la bugetul de stat, rambursarea de TVA şi derularea verificărilor şi controalelor fiscale, iar reacţiile iniţiale ale mediului de afaceri par pozitive.

Două dintre măsurile considerate benefice atât pentru autorităţile fiscale, cât şi pentru contribuabili sunt cele privind aplicarea popririlor asupra conturilor bancare şi regimul rambursării de TVA în cazul sumelor mici.

Până în prezent, practica a demonstrat că în marea majoritate a cazurilor, măsura instituirii popririi pe conturile bancare se aplica anterior emiterii somaţiilor pentru plata datoriilor către fisc.

Schimbări benefice pentru contribuabili şi fisc

Conform noului act normativ, o astfel de măsură nu va mai putea fi luată decât după 30 de zile de la emiterea somaţiei.

Expertul fiscal Dan Schwartz spune că este o schimbare benefică, inclusiv pentru autoritatea fiscală.

"Este, evident, un pas înainte, în sensul normalizării relaţiei contribuabil-autoritate fiscală, poprirea pe conturi neavând un efect favorabil nici pentru contribuabil, nici pentru autorităţile fiscale, devreme ce contribuabilul, pentru a-şi putea plăti datoriile fiscale, trebuie să-şi deruleze activitatea curentă. Dacă nu se derulează activitatea curentă, nu poate să-şi plătească datoriile", a spus Dan Schwartz.  

Rambursarea TVA, mai rapidă

O altă măsură cuprinsă în ordonanţa de urgenţă este cea referitoare la rambursarea taxei pe valoarea adăugată.

Astfel, pentru sume mai mici de 45.000 de lei, se va putea proceda la rambursarea lor mai rapidă, controlul fiscal urmând a se efectua ulterior.

Limita era până în prezent de numai 10.000 de lei.

Dan Schwartz spune că este un pas înainte, care uşurează atât sarcina contribuabililor mici, care-şi vor primi înapoi taxa pe valoarea adăugată mai repede şi în condiţii mai bune, cât şi pe cea a autorităţilor fiscale, care nu vor mai fi obligate să se concentreze pe rambursări de valori mici şi îşi vor putea axa controalele pe cele de valori semnificative, eficientizându-şi astfel activitatea.


Etichete Cod FiscalproprirecontbăncicontribuabiliMonitorul OficialrambursareTVA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live