Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Decembrie 2013
Vizualizari: 1460
Comentează add

Premierul Victor Ponta a spus că modificările aduse Codului Penal şi legea privind amnistia şi graţierea trebuie retrimise parlamentului după ce vor fi rediscutate.

Modificările Codului Penal şi legea amnistiei, "rediscutate"

radiojurnal

Premierul României, Victor Ponta. Foto: gov.ro.

Premierul Victor Ponta afirmă că modificările aduse Codului Penal şi legea privind amnistia şi graţierea trebuie rediscutate cu instituţiile abilitate care nu şi-au precizat punctul de vedere, urmând ca ele să fie retrimise parlamentului.

"Proiectele de legi trebuie rediscutate cu cei care nu s-au discutat, şi anume Ministerul Justiţiei, CSM, prezentate Comisiei Europene şi după aceea să fie adoptate dacă totul e în regulă", a declarat premierul.

Victor Ponta a criticat faptul că partenerii de coaliţie liberali şi-au modificat în ultimele zile de mai multe ori poziţia privind modificările aduse Codului Penal.

Modificare controversată

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public (...) prin care s-a realizat un folos material pentru sine, soţ sau rudă ori un afin până la gradul II inclusiv (...)".   

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

Crin Antonescu a afirmat în exclusivitate la Radio România Actualităţi că nu se pune problema ca eliminarea parlamentarilor şi a preşedintelui statului, din categoria funcţionarilor publici, să anuleze alte reglementări anticorupţie care îi vizează pe aceştia.

Reacţii internaţionale

Modificările aduse de parlament Codului penal au provocat reacţia partenerilor occidentali ai Bucureştiului. 

Este vorba atât despre Comisia Europeană, cât şi despre reprezentanţii diplomatici în ţara noastră ai Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei.  

Purtătorul de cuvânt al executivului european, Mark Gray, a spus că "este obligatorie respectarea principiului potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii". 

"Poziţia Comisiei este clară şi a fost exprimată şi în rapoartele precedente. În privinţa persoanelor oficiale cu funcţii publice din legislativ, executiv sau administraţie, ele trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese", a spus Mark Grey.

La rândul său, Ambasada americană la Bucureşti susţine într-un comunicat citat de Mediafax că amendamentele la Codul penal reprezintă un pas înapoi pentru România, iar acţiunea parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia ţării".


Etichete Victor PontaCodul Penalamnistiegraţiereparlamentlegeministerul justiţieiCSMCE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live