Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

6 Martie 2015
Vizualizari: 828
Comentează add

Modificările anunţate în noul contract cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale nu sunt în favoarea medicilor tineri, spun reprezentanţii SNMF.

Modificări ale condiţiilor acordării asistenţei medicale

marilena-francu

Foto: Arhivă.

Ministerul sănătăţii anunţă modificări importante în noul contract cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.

Documentul se află acum în dezbatere publică şi ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

Una dintre modificări vizează modul în care medicii de familie vor fi plătiţi de către Casa de Asigurări. 80% din plată va fi făcută pentru servicii, faţă de 50% cât este în prezent.

Măsura va schimba felul în care medicii de familie îşi construiesc veniturile, fiind obligaţi să pună accentul pe oferirea de servicii şi mai puţin pe atragerea unui număr mare de pacienţi pe listă.

În aceste condiţii, nu mai există nici limita de cel puţin 800 de pacienţi înscrişi pe listă pentru a putea încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări.

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu, spune că noile norme nu sunt în favoarea medicilor tineri.

"Medicii tineri, care vin fără niciun fel de venituri, ca să intre în sistem, nu pot supravieţui cu un număr foarte mic de pacienţi pe listă. Noi avem documentat calcule că nu se poate supravieţui în sistem cu mai puţin de o mie de pacienţi, dacă asta este singura ta sursă de venit. Un cabinet care are sub o mie de pacienţi nu poate funcţiona normal, pe criterii de calitate, în sistemul sanitar", a spus Sandra Alexiu.

Noul contract cadru mai propune suplimentarea consultaţiilor incluse în pachetul de bază pentru gravide, câte unul pe trimestru.

De asemenea, de serviciile stomatologice asigurate până acum copiilor vor beneficia şi adulţii asiguraţi.

O altă noutate este dublarea numărului de consultaţii care pot fi acordate la domiciliu: 42.

Proiectul legislativ se află în dezbatere publică şi poate fi consultat pe site-urile Ministerului Sănătăţii şi CNAS.  


Etichete mediciCNASSandra Alexiufamiliedecontarepacienţicontractemodificărisănătatemedicină

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live