Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

19 Aprilie 2018
Vizualizari: 668
Comentează add

În Parlament încep dezbaterile cu privire la modificarea legislaţiei penale şi a Codului de Procedură Civilă.

Modificarea legislaţiei penale, în dezbaterea Parlamentului

angela-matei

În Parlament încep astăzi dezbaterile cu privire la modificarea legislaţiei penale şi a Codului de Procedură Civilă.

Propunerile au fost publicate pe pagina de Internet a Camerei Deputaţilor, iar documentul cel mai amplu este cel destinat Codului de Procedură Penală, care, conform expunerii de motive, trebuie pus în acord cu decizii ale CCR, ale Curţii Europene a Drepturilor Omului şi cu directive ale Legislativului comunitar.

Printre prevederi - restricţii în privinţa informaţiilor legate de dosare în curs sau folosirea datelor obţinute în urma supravegherii tehnice.

Propunerile urmează să intre în discuţia membrilor Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru modificarea legislaţiei din domeniul justiţiei.

Parlamentarii vor relua discuţiile pe aceste modificări, amânate la finalul anului trecut din cauza controverselor generate.

Comisia specială condusă de Florin Iordache are sarcina de a modifica cele trei coduri, pentru a le pune în acord cu deciziile de neconstituţionalitate date pe parcursul ultimilor ani de către CCR.

Trebuie, de asemenea, transpuse şi unele directive europene, între care cea privind prezumţia de nevinovăţie, care avea termen în luna aprilie.

Este vorba despre introducerea unor prevederi care să interzică referirea la suspecţi ca la persoane condamnate definitiv.

În plus, proiectul prevede aici interzicerea comunicărilor publice din cursul unei urmăriri penale.

O altă restanţă a comisiei este tranşarea abuzului în serviciu, iar aici se analizează redefinirea acestei infracţiuni din Codul Penal sau impunerea unui prag.

Printre propunerile sensibile cuprinse în cele trei noi proiecte iniţiate de PSD şi aflate pe agenda comisiei speciale se află, de asemenea, reducerea termenului pentru eliberare condiţionată, eliminarea dintre infracţiuni a neglijenţei în serviciu sau neaplicarea confiscării extinse pentru bunurile dobândite înainte de 2012.

Timp de două săptămâni vor sta în dezbatere publică aceste proiecte şi abia apoi vor intra în procedura de vot.


Etichete Parlamentdezbaterimodificarea legislaţiei penaleCodul de Procedură Civilă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live