Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 06 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nucu Jalea

19 Martie 2013
Vizualizari: 1301
Comentează add

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni miercuri pentru a dezbate din nou Legea privind statutul parlamentarilor. Documentul a fost declarat neconstituţional la 27 februarie.

Modificarea legii statului deputaţilor, dezbătută în parlament

nucu-jalea

Foto: Arhivă

Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi Comisia parlamentară permanentă de statut au adoptat un raport cu modificări la Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

Miercuri, raportul va fi dezbătut în plenul reunit al Parlamentului.

Au fost armonizate trei puncte din lege, conform deciziei de neconstituţionalitate a Curţii Constituţionale din 27 februarie.

Termenul de 45 de zile în care parlamentarii puteau contesta un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate a fost redus la 15 zile.

Punctul ce prevedea interzicerea participării timp de şase luni la lucrările Camerei a unui parlamentar declarat în conflict de interese a fost eliminat.

Un al treilea punct dezbătut s-a referit la schimbarea terminologiei unice de la sintagma de "ministru" la cea de "membru al guvernului".

"Dacă modificăm Constituţia, în mod sigur mai trebuie modificate legi subsecvente şi abia atunci putem să discutăm şi să modificăm substanţial statutul deputatului şi senatorului în concordanţă cu prevederile noii Constituţii", este de părere senatorul PSD Toni Greblă.

Pe lângă cele trei puncte aduse în atenţia parlamentului de către CCR, senatorii şi deputaţii au mai dat raport favorabil unui text ce, o dată introdus în lege, va stipula că orice altă dispoziţie contrară acestei legi se abrogă.

Raportul "nu respectă procedurile parlamentare"

Grupul parlamentar al PDL a votat împotriva raportului ce se va duce la plen, motivând că nu sunt respectate procedurile parlamentare când vine vorba despre acest nou articol introdus.

"În urma deciziei Curţii Constituţionale, Comisiile juridice şi Comisia de statut trebuiau să ia în dezbatere doar acele puncte, trei la număr, pe care Curtea le-a declarat neconstituţionale. Acest amendament excede deciziei Curţii Constituţionale, iar din punctul nostru de vedere, este, în mod evident, o încălcare a procedurilor parlamentare", a spus deputatul PDL Gabriel Andronache. 

Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni mâine în şedinţă comună, pentru a dezbate din nou Legea privind statutul parlamentarilor.


Etichete statutraportSenatCamera Deputaţilordezbatere

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live