Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

25 Iunie 2012
Vizualizari: 1268
Comentează add

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care prevede suspendarea preşedintelui cu majoritatea voturilor valabil exprimate de cei care s-au prezentat la referendum.

Modificarea legii referendumului, adoptată de deputaţi

beatrice-braileanu

Şedinţă la Camera Deputaţilor. Foto: Agerpres

Deputaţii au adoptat pe articole proiectul de lege care prevede suspendarea preşedintelui ţării cu majoritatea voturilor valabil exprimate a celor care s-au prezentat la referendum, ne-a transmis redactorul Radio România, Iulia Gherman.

Reprezentanţii PDL au cerut retrimiterea proiectului de lege la comisia de specialitate pentru ca termenul de 3 septembrie pentru depunerea amendamentelor să fie respectat.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a precizat că USL nu doreşte adoptarea unei legi unitare, ci doar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. 

"Aţi modificat numai pentru preşedintele României. Este clar, nu trebuie să încercăm să găsim o justificare decât cu dorinta dumneavoastră de a-l suspenda pe preşedintele României, nicidecum pentru a avea o lege unitară.

"De ce nu aţi făcut amendament, ca să faceţi aceeaşi similitudine pentru primari şi pentru preşedintele consiliului judeţean?", a declarat Mircea Toader.

În replică, parlamentarii USL au susţinut că proiectul de lege este corect şi demiterea aleşilor locali este reglementată de legea 215, care prevede aceeaşi procedură de jumătate plus unu din numărul celor care participă la referendum.

"În Legea referendumului se precizează foarte clar, şi în cazul primarilor şi în cazul preşedinţilor de consilii judeţene, prezenţă jumătate plus unu, dintre care jumătate plus unu din cei care s-au prezentat.

"E clar aici, nu dăm senzaţia că în alte legi e altceva", a declarat Florin Iordache de la USL. 

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil modificării aduse Legii referendumului pe baza căreia preşedintele ţării poate fi suspendat cu votul majorităţii celor care se prezintă la referendum.

Proiectul de lege va fi supus marţi votului final al Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

PDL a anunţat că, în eventualitatea adoptării, va contesta documentul legislativ la Curtea Constituţională.

Potrivit legii actuale, demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit "majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale".

Potrivit Legii referendumului, participanţii se pronunţă prin "da" sau "nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?".

Preşedintele Băsescu a mai trecut prin procedura suspendării

Preşedintele Traian Băsescu a mai fost supus unei proceduri de suspendare din funcţie.

Aceasta a avut loc în timpul primului mandat de şef al statului, în anul 2007.

Parlamentul a aprobat suspendarea preşedintelui, însă la referendumul de demitere decizia a fost invalidată de populaţie.

La referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea preşedintelui Băsescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat împotrivă, iar pentru demiterea acestuia s-au pronunţat 24,75%.

Prezenţa la referendum a fost de 44,45%.

Pe durata suspendării din funcţie a şefului statului, prerogativele sale au fost îndeplinite de Nicolae Văcăroiu, la acel moment preşedinte al Senatului, aminteşte redactorul Radio România, Luminiţa Apostolescu.


Etichete deputaţiPDLreferendumsuspendarepreşedintedeputaţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live