Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIO NOCTURNA (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

26 Aprilie 2019
Vizualizari: 855
Comentează add

AEP a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală.

”Modificare de urgență” a unor acte normative în materie electorală

alina-stanuta

Foto: Arhivă.

Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri vizând organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului din 26 mai.

Documentul, care a  fost elaborat împreună cu reprezentanţii Ministerului de Interne, va fi supus votului executivului. 

Proiectul de act normativ urmărește clarificarea procedurii de organizare simultană a referendumului național și alegerilor generale. Astfel, vor fi utilizate aceleași secții de votare, aceleași ştampile cu mențiune a "Votat" și aceleași timbre autocolante, iar persoanele acreditate să observe alegerile vor putea observa și operațiunile specifice referendumului național. Vor fi folosite liste electorale distincte și urne de vot separate, președintele Biroului Electoral al secției de votare și locțiitorul acestuia având obligația de a informa alegătorul cu privire la posibilitatea de a opta să voteze pentru un singur scrutin sau pentru ambele scrutine - se arată în comunicatul Autorității Electorale Permanente.

Potrivit legii, la referendumul național din 26 mai 2019 vor fi folosite două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în registrul electoral la data votării, iar rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși în Registrul Electoral la data votării. Se urmărește separarea campaniei electorale de campania pentru referendum, astfel competența de a veghea la corecta desfășurare a campaniei pentru referendumul național va reveni Biroului Electoral Central.

Campania pentru referendum va fi finanțată separat, iar timpii de antena la serviciile publice de radio și televiziune pentru referendumul național vor fi acordaţi în mod distinct și proporțional partidelor politice și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale - se mai arată în comunicat.

Proiectul de ordonanţă este criticat de liberali care le solicită reprezentanţilor Guvernului să abandoneze de urgenţă această reglementare. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, susţine că miza puterii este de a-i interzice preşedintelui Klaus Iohannis să se pronunţe asupra referendumului pe care l-a declanşat.

Acest lucru, spune şeful liberalilor, încalcă atât Constituţia României, cât şi deciziile CCR referitoare la libertatea de exprimare pe care o are şeful statului. Concret, Ludovic Orban acuză introducerea în actul normativ a unei prevederi care stabileşte că autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campanie să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse atenţiei.

Liderul PNL consideră că demersul puterii încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetăţean al României şi trădează frica PSD-ALDE de referendumul din 26 mai.


Etichete aepalegeri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live