Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

14 Decembrie 2016

Un transport european pe calea ferată mai inovator și mai competitiv este scopul declarat al noilor măsuri care ajung astăzi la vot în plenul de la Strasbourg al PE.

Modernizarea transportului feroviar comunitar Modernizarea transportului feroviar comunitar - Conține audio

mihaela-mihai

Parlamentul  European supune la vot astazi noi reguli menite să modernizeze transportul feroviar comunitar.

Un transport european pe calea ferată mai inovator și mai competitiv este scopul declarat al noilor măsuri care ajung astăzi la vot în plenul de la Strasbourg al Parlamentului European.
 
Cuprinse într-un așa numit pachet feroviar, cu numărul 4, noile reguli au fost negociate intens încă din ianuarie 2013.

În aprilile anul aceasta au făcut obiectul unui acord convenit între Legislativul Comunitar și miniștrii transporturilor din statele membre ale Uniuni.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Pachetul pune accent pe îmbunătățirea performanțelor serviciilor feroviare în beneficiul călătorilor, printr-o deschidere progresivă a piețelor naționale.

În momentul de față, rețeaua feroviară europeană este destul de fragmentată și nu de puține ori statele membre utilizează diferite standarde de siguranță și sisteme tehnice.

Așa se face că serviciile transfrontaliere de transport feroviar trebuie să obțină o autorizație de siguranță din partea mai multor autorități naționale și au de-a face cu sisteme diferite de semnalizare.

În aceste condiții, intrarea unor noi operatori pe piața feroviară este complicată și costisitoare.

Potrivit propunerilor aflate pe masa Parlamentului European, toate întreprinderile feroviare din Uniune vor fi în măsură să ofere servicii feroviare în întreg spațiul comunitar.

Totuși, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite prin contracte publice, statele membre ar putea restricționa dreptul unui nou operator de a accesa unele linii.

Deschiderea pieței  va oferi mai multe posibilități de alegere pentru consumatori. Contractele pentru furnizarea de servicii feroviare ar urma să fie scoase la licititație. Statele membre vor putea în continuare să atribuie în mod direct contracte cu o singură condiţie însă: să se ţină cont de calitate sau punctualitate. 

Comisarul  european pentru transporturi, Violeta Bulc, spune că noile măsuri deschid un nou capitol pentru căile ferate europene.

La rândul lor, parlamentarii europeni cred că aceste măsuri vor duce la mai multe investiții în sectorul feroviar, și vor duce la reducerea prețurilor pentru pasageri.

Trenurile reprezintă un mijloc ecologic de transport și stimularea sectorului feroviar va ajuta la reducerea emisiilor poluante în Europa.


Etichete euranet plusparlamentul europeanvottransport feroviar comunitarstrasbourgcalatori

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live