Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Modernizare a modului de acordare a ajutoarelor de stat

Comisia Europeană a aprobat, pentru prima dată, planuri de evaluare pentru două modele diferite de ajutoare de stat, cel practicat de Cehia şi cel din Marea Britanie.

Modernizare a modului de acordare a ajutoarelor de stat
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Decembrie 2014, 09:04

Comisia Europeană a stabilit modernizarea modului de acordare a ajutoarelor de stat, la Forumul la nivel înalt, care a reunit, la Bruxelles, reprezentanți ai statelor membre, în prezenţa comisarului pentru concurență, Margrethe Vestager.

Comisia Europeană a aprobat, pentru prima dată, planuri de evaluare pentru două modele diferite de ajutoare de stat - cel practicat de Republica Cehă şi cel din Marea Britanie, în baza cărora cele două ţări pot acorda peste 6 miliarde de euro, pentru investiţii şi dezvoltare.

Cele două modele de ajutoare de stat modernizate vor putea fi aplicate până în 2020, fără să mai fie nevoie de autorizare din partea Comisiei.

Audio: Europa la zi.

Şi a fost posibil datorită noului Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare, aprobat de Comisie, care a extins considerabil gama de ajutoare scutite de notificarea prealabilă.

Comisarul pentru concurenţă, doamna Margrethe Vestager, a subliniat, cu ocazia Forumul la nivel înalt, importanţa reformei în acest sector:

"Avem, în acest moment, şi vom continua să căutăm, cele mai bune măsuri pentru îmbunătăţirea colaborării între statele membre şi Comisie, astfel încât acordarea ajutoarelor de stat să se facă într-o deplină transparenţă. Evaluarea permanentă şi controlul regimului de ajutoare de stat de mare anvergură va deschide, totodată, calea pentru creşterea eficienţei în domeniu. Trebuie să încurajăm acele ajutoare adecvate şi corecte, să le suprimăm pe cele care nu îndeplinesc aceste condiţii şi să asigurăm o transparenţă reală, arătând unde merg banii şi care sunt efectele acestor alocări. Prin modificarea regulilor în materie de ajutoare de stat, am făcut, însă doar jumătate de drum. Una dintre provocările majore ale mandatului meu este să reuşesc să transpun în practică întreaga reformă a politicii privind ajutoarele de stat.”

Iată, în continuare, principalele coordonate ale reformei în domeniu:

- Comisia Europeană va studia cu statele membre proiectele de infractructură cu cel mai mare potenţial de a genera creştere economică.

- Ţările membre trebuie să vină cu propriile propuneri de ameliorare a sistemelor naţionale de ajutoare de stat, care să prevadă inclusiv o evaluare anticipată a măsurilor de fiscalitate şi a sectoarelor care necesită restructurare.

- Totodată, statele membre vor lucra cu Comisia la stabilirea unei foi de parcurs pentru îmbunătăţirea transparenţei în utilizarea ajutoarelor de state, astfel încât să fie aduse la cunoştinţa cetăţenilor destinaţia şi eficienţa folosirii banilor.