Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

23 Iulie 2010
Vizualizari: 2045
Comentează add

Politicienii de la Bucureşti susţin că decizia de la Haga nu obligă ţara noastră la o hotărâre anume privind aşa-numitul Ţinut Secuiesc, aşa cum afirmase Laszlo Tokes.

Modelul Kosovo "nu este unul de urmat pentru România"

Etnic albanez fluturând steagurile Kosovo şi Albaniei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. Foto: Reuters.

Ministerul Afacerilor de Externe îşi asumă poziţia cu privire la nerecunoaşterea statalităţii Kosovo, exprimată constant în ultimii ani, se arată într-un comunicat emis de conducerea ministerului.

Oficialii ministerului îşi exprimă speranţa în reluarea dialogului dintre Belgrad şi Priştina, în vederea identificării unei soluţii care să corespundă intereselor ambelor părţi şi care să vizeze stabilitatea şi perspectiva europeană a regiunii.

Clasa politică română a reacţionat la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul Kosovo, dar şi la declaraţia europarlamentarului Laszlo Tokes care a spus că modelul Kosovo s-ar putea aplica şi pentru zona aşa-numitului Ţinut Secuiesc.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, crede că decizia de la Haga nu obligă România la o hotărâre anume.

"Un stat poate exista şi fără o recunoaştere expresă din punctul de vedere al altor state. Este, până la urmă, o chestiune bilaterală, a declarat Cristian Diaconescu.

Situaţia din Kosovo "este diferită"

Consilierul prezidenţial Peter Einstein-Kovacs a spus că modelul Kosovo nu este unul de urmat pentru România.

"Există o mică diferenţă între Kosovo şi Secuime. Uneori, situaţiile diferă şi Kosovo, chiar dacă a fost cu un final pozitiv pentru albanezi, nu cred că este un model de urmat în România", a declarat Peter Einstein-Kovacs.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, spune că nu s-a discutat în UDMR despre poziţia episcopului Laszlo Tokes. El a declarat că aşa-numitul Ţinut Secuiesc nu are nimic în comun cu provincia Kosovo.

"Ceea ce spunem noi în legătură cu autonomia teritorială este opusul statelor independente. Eu, personal, sunt un susţinător al conceptului de autonomie, fără a avea vreo formă de independenţă, sau fără a modifica frontierele sau hotarele României", a declarat Gyorgy Frunda. 

Instituţiile statului "trebuie să prezinte o poziţie clară"

Senatorul PSD, Titus Corlăţean, solicită guvernului şi preşedinţiei să prezinte o poziţie clară faţă de comentariile episcopului Laszlo Tokes.

"Sunt declaraţii inacceptabile şi condamnabile şi ele trebuie condamnate de întreaga clasă politică românească", susţine Titus Corlăţean.

Şi premierul Emil Boc a comentat declaraţiile făcute de episcopul Laszlo Tokes la Băile Tuşnad.

"România are o Constituţie care trebuie respectată şi care nu se discută", a subliniat Emil Boc.

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi spune că România este un exemplu pentru tot continentul în privinţa drepturilor minorităţilor, iar declaraţiile lui László Tõkés  sunt neavenite şi periculoase.

"Chiar dacă ele sunt periculoase şi proiectul domniei sale este unul clar, ilegal şi neconstituţional, nu i-aş da însă foarte multă importanţă, pentru că domnia sa asta doreşte, să atragă atenţia asupra domniei sale cu aceste declaraţii. Trebuie transmis foarte clar mesajul c un astfel de proiect este inacceptabil."

Partidul Conservator cere autorităţilor române să se delimiteze clar de acţiunile vice-preşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, pe care le cataloghează drept extremiste.

Curtea internaţională de justiţie de la Haga, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite,  a decis joi că declaraţia de independenţă a Kosovo "nu a încălcat dreptul internaţional general".


Etichete KosovoindependenţăreacţiiLaszlo TokesCristian DiaconescuPeter Einstein-KovacsGyorgy Frunda

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live