Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 15 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean, Cluj

20 Octombrie 2010
Vizualizari: 3075
Comentează add

Comuna clujeană Mociu este prima din România care foloseşte LED-uri pentru iluminatul public, potrivit reprezentanţilor Fondului Român pentru Eficienţă Energetică.

Mociu, prima comună iluminată cu LED-uri

claudiu-padurean-cluj

Foto: Claudiu Pădurean.

În secolul al XIX-lea, Timişoara era primul oraş din Europa care folosea iluminatul public electric.

Acum, o nouă schimbare tehnologică este pe cale să se producă undeva, în Câmpia Transilvaniei.

Comuna clujeană Mociu este prima din România care foloseşte LED-uri pentru iluminatul public, potrivit reprezentanţilor Fondului Român pentru Eficienţă Energetică, o instituţie guvernamentală.

Fondul Român pentru Eficienţă Energetică a acordat o finanţare rambursabilă de 215.000 de dolari americani pentru realizarea acestui proiect.

Astfel, cu ajutorul fondurilor guvernamentale, cele 262 de becuri au fost înlcuite cu 400 de corpuri de iluminat care folosesc tehnologia LED.

Cu toate că, acum, comuna Mociu este iluminată mai bine decât înainte, factura la energie electrică a scăzut cu 65 la sută.

„Este foarte bine că domnul primar, Marton Horvath, a găsit această modalitate de a face economii. Mai bine să scadă factura la curent decât să taie salariile”, spune Dorin Turdean, unul dintre localnici.

Poluare redusă

De asemenea, noul sistem de iluminat reduce poluarea luminoasă.

„Becurile clasice iluminează în formă de cerc, iar din cauza faptului că au o lumină caldă şi care produce fenomene de tip electrostatic, pe sticlă se depune praf, iar în timp, lumina se dispersează tot mai mult, aşa că fenomenul de poluare luminoasă se accentuează. În schimb, la tehnologia LED, care produce o lumină rece, aceste probleme nu apar. De asemenea, această tehnologie este mai eficientă deoarece iluminează în dreptunghiuri”, spune inginerul Eugen Săplăcan, cel care a proiectat sistemul.
 


Etichete MociuLEDcomunăiluminareTransilvanieiŞtiri Nord-Vest

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live